Hopp til innhold

- Urfolk rammes hardt

Sterk urfolksappell på den store miljøkonferansen i Tromsø.

Steinar Pedersen

Rektor ved Samisk høgskole, Steinar Pedersen, med sterk urfolksappell foran et hundretall internasjonale forskere.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

- Urfolk rammes av de dramatiske klimaendringene som skjer. Men de må ikke bli objekter eller råmateriale som andre utenfra bruker i sin forskning.

Det sa rektor ved Samisk høgskole, Steinar Pedersen, under åpningen av den tredje store Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø søndag kveld.

Arctic Frontiers har i år tittelen The Age of the Arctic, og tar for seg politikk og forvaltningsspørsmål i nordlige farvann.

Sylvia Cloutier og Sara Marielle

Samiske Sara Marielle og inuittiske Sylvia Cloutier mener begge det er viktig at urfolks kultur synliggjøres på Arctic Frontiers.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Pedersen pekte i sin tale på forhistorien der nordområdene ofte har vært råvareleverandør for sterke interesser sørfra. Han mente vi kan se samme ubalanse også i dag.

- Jeg er ikke isolasjonist. Og jeg ser gjerne mer forskning der urfolk har reell medbestemmelse i det som skjer, understreket Pedersen foran et fullsatt auditorium med ledende forskere fra hele verden.

Den formelle åpningen av Arctic Frontiers ble foretatt av avtroppende fylkesrådsleder Paul Dahlø.

Seansen ble avsluttet med samisk joik og inuittisk strupesang og dans. Samiske Sara Marielle og kanadiske Sylvia Cloutier gjennomførte ei variert og særegen forestilling i regi av sjøsamefestivalen Riddu Riddu, som vakte stor begeistring blant de frammøtte.