Hopp til innhold

Tilbød politisk makt mot seks millioner

For en støtte på seks milioner over fem år, tilbød stiftelsen til Felix Tschudi sine støttespillere tilgang til «et internasjonalt politisk nettverk på høyt nivå».

Felix H. Tschudi

Felix Tschudi er skipsreder og styreleder i stiftelsen Senter for nordområdelogistikk.

Styret i stiftelsen Senter for nordområdelogistikk vedtok i 2009 en strategi der private bedrifter som bidro med en sum på 1,2 millioner i året i fem år, skulle få status som «Founding partner» i stiftelsen. Denne statusen skulle gi innflytelse ei styret, og også gi selskapene tilgang på «et internasjonalt politisk nettverk på høyt nivå».

Det viser en styreprotokoll som Dagbladet har fått tilgang på.

Felix Tschudi er styreleder i stiftelsen. Senteret samler informasjon om forhold i Arktis slik at den nordøstlige sjøruta til Asia kan bli en realitet.

Støttet vennens stiftelse

Tidligere i år ble det kjent at Utenriksdepartementet har støttet Tschudis stiftelse med til sammen seks millioner kroner.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Felix Tschudi har vært gode venner siden barndommen.

En ny vurdering konkluderer med at Støre var inhabil da departementet hans bevilget penger til Tschudis stiftelse. Årsaken er at vennskapet deres er for nært.

Press fra Større skal også ha ført til at miljøverndepartementet snudde i en klagesak der Tschudis rederi var involvert.

Senteret er i ferd med å gå tom for penger, og har søkt næringsdepartementet om å overta finansieringen far 2013. Det har departementet så langt sagt nei til.

– Vanskelig å gjennomføre

Overfor Dagbladet benekter Tschudi at denne strategien ble satt ut i livet. Han forteller at stiftelsen på dette tidspunktet jobbet med å få flere økonomiske bidragsytere til det offentlig-private samarbeidsprosjektet, og at protokollen viser en del av arbeid.

– Mot denne bakgrunnen er det vedlagte styremøtereferatet skrevet, og blir derfor når det tas ut av sammenhengen meningsløst fordi det bare beskriver en del av beslutningsprosessene senteret gikk gjennom. Dette var en skisse til hvordan senteret kunne få inn flere deltakere som skulle bidra til å sikre permanent drift over tid, det vil si utover de fem årene som prosjektet var finansiert. Denne strategien viste seg vanskelig å gjennomføre fordi det i 2009/2010 ennå ikke var mange selskaper med stor nok interesse for nordområdene til å bli med med større bidrag, skriver Tschudi i en mail til avisa.

Selv om han sier at prosjektet med «founding partners» ble lagt på is i 2010, blir både Tschudi Shipping Company og Det Norske Veritas omtalt som nettopp dette i en presentasjon fra februar 2010.

Ovenfor Dagbladet har UD sagt at de ikke kan gi noen kommentar i denne saken før over helga.