Ville ha andre flagg på 17. mai – ble truet på livet

Vegar Hoel, leder for SV i Harstad, oppfordret utlendinger til å stille med flagg fra deres egne land i 17. mai-toget. Det satte sinnene i kok.

Drapstrusler

Vegar Hoel, leder for Harstad SV, fikk drapstrusler etter at han oppfordret til flaggmangfold i 17. mai-toget.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Vegard Hoel, din syke jævel. Du må være passe syk i hodet. At du virkelig er så frekk å oppfordre andre kulturer til å flagge med sitt eget flagg, blande sin kultur i vår GRUNNLOVSDAG, vår stolte NASJONALDAG. Det er ikke nasjonen PAKISTAN, TYRKIA eller AFRIKA vi feirer. Lær deg grunnloven, og forstå hvorfor det kun er det norske flagget som gjelder. Å blande andre flagg inn i dette er et hån mot vårt fedreland som dine forfedre har bygd opp, og det du sier er som å selge landet sitt, din jævla landsforræder. Håper du treffer rette mannen i gata etter utsagnet.

Melding på Harstad SVs Facebook-side

I forkant av 17. mai oppfordret leder for Harstad SV, Vegar Hoel, utlendinger i byen til å stille med flaggene fra deres hjemland i 17. mai-toget.

Kristian Eilertsen i Harstad Frp gikk motsatt vei og ville forby utenlandske flagg på 17. mai.

Leder for 17. mai-komiteen i Harstad, Gro Dagsvold, sa at de ikke ønsket utenlandske flagg i toget, men at det neppe var et problem og at de ikke kunne nekte folk å stille med andre flagg.

Reaksjonene fra folket var også varierte.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger. Så har jeg fått tilbakemeldinger fra noen som ikke er enige, og det er jo greit. Men jeg har også fått en del stygge kommentarer og drapstrusler, sier Vegar Hoel.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva som står i drapstruslene, men jeg synes folk bør vite at denne type debatter skaper engasjement, og dessverre klarer ikke alle å holde et saklig nivå i debatten, sier Hoel.

Øver til 17. mai

Skoleelever i Harstad øvde på å gå i tog før 17. mai, med norske flagg.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Ekkelt for familien

Torsdag anmeldte han drapstruslene til politiet. Når du anmelder slike trusler må du møte opp personlig, og ettersom Hoel befinner seg i Oslo ble anmeldelsen levert til politiet på Grønland.

Politiet i Harstad bekrefter at de har vært i kontakt med Hoel, og de forventer å få saken på sitt bord snarlig.

– For min del går det greit, jeg tåler slike trusler bra. Men for familien og de rundt meg er det ikke så greit, sier Hoel.

– Med tanke på folk som ønsker å diskutere slike eller lignende ting senere, synes jeg det er synd at folk ikke klarer å holde slike debatter på et saklig nivå.

Svaret

NRK har gjennom Facebook vært i kontakt med vedkommende som skrev innlegget som er sitert øverst i artikkelen. Her er svaret:

– Vel, det er åpenbart ikke noen drapstrusler fra meg i alle fall. At jeg håper han treffer rette mann på gata betyr ikke at jeg personlig vil bry meg, men at han burde få seg en vekker for sitt utsagn, og at han personlig trekker tilbake sin oppfordring fordi det rører dypt i sjela å vite at sånne som han er med på å islamisere verden. Og i dette tilfellet, ødelegge sitt eget lands grunnlov ved å spytte på det norskeste vi har, nemlig flagget. Og be om at vår nasjonaldag skal bli utvannet med andre flagg, er samme som snikislamisering. Ser du en fremtid for dine barnebarn med en 17. mai hvor majoriteten bærer islamske flagg? (...) Så hvorfor provosere en hel nasjon hvor du vet utfallet, og når du vet at det vil høste sterk motstand? Det er å be om bråk. Nå er ikke jeg noen bråkmaker, men jeg mener jeg har min fulle rett til å si hva jeg mener på ekte nordnorsk vis. Likevel beklager jeg hvis mitt utsagn var i sterkeste laget, men jeg godtar ikke at det blir vridd om til drapstrusler. Det får da være måte på hva man kaller en spade for. Og ja, man er en landsforræder i mine øyne, når man spytter på sitt eget folk, sitt eget flagg og ber "fienden" komme å forsyne seg.

– Unødvendig debatt

Gro Dagsvold

Leder for 17. mai-komiteen i Harstad, Gro Dagsvold, har selv fått reaksjoner for sine uttalelser i flaggdebatten, men ingen drapstrusler.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Gro Dagsvold, leder for 17. mai-komiteen i Harstad synes flaggdebatten i byen er unødvendig.

– Jeg så ingen utenlandske flagg i toget, og en jeg kjenner hadde sett to. Da er det ikke et reelt problem med utenlandske flagg i 17. mai-toget, sier Dagsvold, som uansett synes det er feil at Hoel har mottatt drapstrusler for sine utsagn.

– Ingen skal motta trusler for sine meninger. Vegar Hoel og jeg er uenige i denne saken, men ingen fortjener å bli drapstruet av den grunn, sier hun.

Kristian Eilertsen

Kristian Eilertsen i Harstad Frp mener flaggdebatten er viktig prinsipielt sett, men understreker at de ikke har et reelt problem med andre flagg på 17. mai i byen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kristian Eilertsen i Harstad Frp er ikke overrasket over reaksjonene.

– Debattklimaet i Norge er dessverre blitt sånn at politikere får drapstrusler etter å ha kommet med kontroversielle utsagn. Det har jeg selv opplevd. Det er selvfølgelig ikke bra, og alle oppegående mennesker tar avstand fra drapstrusler og oppfordring til vold, sier Eilertsen.