NRK Meny
Normal

Vill-vest-tilstander i Krabbefisket

Flere båter er tatt for ulovlig krabbefiske denne uka - Nestlederen i Norges Kystfiskarlag frykter at det ikke vil lønne seg å følge regelverket.

Kongekrabber fanget i Porsanger

Illustrasjon: Nestlederen i Norges Kystfiskarlag frykter tilstander som i Ville vesten når det gjelder kongekrabbefisket.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

Arne Pedersen som er nestleder i Norges Kystfiskarlag er positiv til at jakta på de som fisker ulovlig er intensivert, men vil gjerne ha mer kontroll.

- Ja, jeg synes det er rett at vi begynner å få en kontroll på det her og jeg synes kontrollen kunne vært enda bedre. For de utslagene eller konsekvensene av å drive et fiske slik det har pågått nå, er det veldig mange som taper på og det er de som holder seg til regelverket som taper på det.

- Vill-vest tilstander

Båtene som er tatt for ulovlig fiske kommer fra Møre i sør til Finnmark i nord. Etter det NRK kjenner er det ikke bare båter uten kvoter som fisker ulovlig.

Også båter som har kvote, men som har fisket den opp, fortsetter fisket i kvotebelagt sone, men leverer den som om den er fisket i utryddelsessona.

- Det blir jo vill-vest til slutt. Reglene følges ikke, man fisker mye mer enn det som er avsatt i totalkvote, og du ser at dette stort sett bare blir tull, sier Arne Pedersen.

- Vil få konsekvenser

Regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet er skuffet over at det ulovlige fisket fortsetter tiltross for at de har varsla økt kontroll av fisket.

- Det er skuffende at fiskerne på en måte ikke har tatt poenget som jeg har prøvd å gi gjennom media, at vi kommer til å intensivere kontrollen og vi kommer til å ta de som bryter med gjeldene regelverk.

Han varsler nå reaksjoner mot flere av disse båtene.

- Det kommer til å bli sanksjoner mot dem, enten med inndragning eller anmeldelse, eller begge deler, sier Larsen.

Les også: