Hopp til innhold

Sporer kystflåten

Departementet mistenker mye ulovligheter i krabbefisket.

Fiskeri og kystdepartementet Kystfiskebåter på mer en ti meter i kongekrabbefiske å ha elektronisk sporing.

Leder i Finnmark fiskarlag, Roger Hansen, mener dette er en unødvendig utgift for kystfiskerne.

– Det vil ikke ha noen vesentlig praktisk funksjon og i tillegg er det snakk om en investering på minimum 15-20 000 kroner. Det er ikke uvesentlige kroner for kystflåten i disse dager.

– Sporing er det mest effektive

Påbudet gjelder båter som er mer en ti meter og som driver kystfiske av kongekrabbe langs kysten av Finnmark. Ønsket er bedre kontroll på båtene som fisker på skillelinjen mellom fritt og kvotelagt område ved 26 grader. Det sier avdelingsdirektør i Fiskeri og kystdepartementet, Sverre Johnsen.

– Vi vil unngå at de fartøyene som deltar i den frie fangsten beveger seg inn i den kvoteregulerte sonen. Sporing er det mest effektive virkemidlet for å følge med på hvor fangsten faktisk drives.

– Mye ulovligheter

Roger Hansen i fiskarlaget ser ikke dette behovet.

– Vi må bare akseptere at AIS innføres for disse båtene, men jeg tror ikke at det foregår så mye ulovligheter at det er grunnlag for det.

– Vi har grunn til å tro at dette har blitt gjort av mange fartøy. Det har vi sett både på aktiviteten langs grensene, i rapporter fra Fiskeridirektoratets regionkontor og fra fiskere selv, sier Sverre Johnsen i Fiskeri- og kystdepartetmentet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark