Hopp til innhold

Vil nå ut til unge råkjørere: – Vi trenger hjelp av venner og familie

I sommer har politiet tatt minst fjorten bilister mellom 120 og 190 kilometer i timen.

Ann Synnøve Elvevoll

Seniorrådgiver i Statens vegvesen, Ann Synnøve Elvevoll.

Foto: Statens vegvesen

– Hvis noe skulle skje, er livet til sjåføren og omgivelsene rundt ødelagt. Ved en ulykke er det snakk om et skadeomfang som ikke er mulig å beskrive.

Det sier seniorrådgiver Ann Synnøve Elvevoll i Statens vegvesen. Hun synes det er forferdelig å tenke på at noen bilister tar gale valg.

En gjennomgang av politiets twitterlogg viser at det er beslaglagt minst 14 førerkort fra bilførere som har kjørt mellom 120 og 190 kilometer i timen i sommer.

Marthinsen

UP-sjef i Nord-Norge, Geir Marthinsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nordlys skriver at UP har gitt over 700 flere reaksjoner for fart i år, sammenlignet med fjoråret.

– Tallet er trolig mye høyere, men det er vanskelig å svare på om det er flere eller færre ekstremtilfeller på fart, skriver UP-sjef Geir Marthinsen i en e-post til NRK.

Trenger hjelp

I Harstad ble en bilfører tatt med 189 kilometer i timen i Sollia.

Laster Twitter-innhold

Vegvesenet jobber kontinuerlig med trafikksikkerhet, men Elvevoll mener at man nå må tenke nytt i kampen mot fartsyndere, for å hindre slik ekstreme tilfeller.

– Vi trenger hjelp av venner, familie og passasjerer som ser og vet at det skjer. Vi trenger også hjelp av den videregående skolen som i matte -og fysikktimene kan lære om risiko, i tillegg til fart, energi og kraft.

Skremmende

En av dem som reagerer på høy hastighet i trafikken er Maria Johansen. Hun tok lappen for et år siden, og synes høy fart i trafikken er skremmende.

– Jeg legger merke til at de som er kjent i området holder en mye høyere hastighet enn andre. Det er skummelt å bevege seg ute når noen kjører i 20 kilometer mer enn fartsgrensa.

Johansen har ikke sett de store fartsovertredelsene i trafikken, og har heller ikke hatt uhell selv. Hun er likevel klar på hva som er konsekvensene.

– De som kjører for fort klarer ikke å kontrollere farten dersom det kommer en elg eller andre hindringer i veien. Noen kjører sinnssykt fort.

Kart
Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

UP får skryt

Til tross for mange fartsovertredelser, ser Elvevoll at den generelle farten langt veiene de siste årene har gått ned. Den positive endringen har vegvesenet sett fra registreringer som er gjort ved deres 60 tellestasjoner i hele landet.

– Vi registrerer at det har blitt bedre. Færre sjåfører velger å kjøre over fartsgrensen, og det viser oss at det tas valg. Det er mulig at det er annerledes der det ikke er tellestasjoner, men det gir oss et bilde på hvor vi må sette nye punkter.

UP-sjef Marthinsen mener farten går ned på strekninger der politiet har kontroller. Det arbeidet får skryt av Elvevoll.

– UP er godt synlig både på veien og på Twitter, og viser at de jobber hardt. De gjennomfører kontroller på steder der det kjøres for fort, og i områder det er det er høy risiko, avslutter hun.

Politibil
Foto: Morten Karlsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark