Hopp til innhold

Urolige kosovoserbere i Vadsø

I helga ble 53 kosovoserbere tvangssendt ut av landet. Nå vil politikerne i Vadsø gjøre alt for at ikke det samme skjer her.

Tvangsutsendelse av irakere

Lørdag lettet et charterfly med 53 kosovoserbere fra Kristiansund. Det har ført til uro og frykt i Vadsø. Bildet fra en tidligere tvangsutsending.

Foto: Politiets utlendingsenhet Roar Hanssen / Scanpix

Svein Dragnes

Ordfører i Vadsø, Svein Dragnes, vil ikke ha noen tvangsutsendelse av asylsøkere i Vadsø.

Foto: Arbeiderpartiet

53 kosovoserbere ble lørdag tvangssendt ut av landet i et charterfly med kurs for Beograd, etter å ha fått endelig avslag på sin søknad om oppholdstillatelse.

Dette har ført til uro og frykt også i det kosovoserbiske miljøet i Vadsø.

– I Vadsø har mange kosovoserbiske familier etter hvert blitt godt integrert i lokalsamfunnet. De voksne er i fast jobb og barna er godt integrert i både skole og fritidsaktiviteter, sier ordfører i byen, Svein Dragnes.

– Aksjonen i Midt-Norge kom helt brått på, og mange frykter nå tvangsutsendelse, sier Dragnes.

Vil ikke ha utsendelse

Vadsø kommune har samlet sendt ut en pressemelding der de uttrykker sin bekymring for kosovoserberne i byen.

– Ja, vi håper jo at disse barnefamiliene får bli. De er blitt en del av samfunnet her og vi håper inderlig at det ikke blir noen aksjon her.

Vadsø kommune har lykkes svært godt med integrering. I pressemeldingen heter det at:

Vadsøsamfunnet har aldri gjort noen forskjell på nyankomne basert på deres oppholdsmessige status. Det betyr at også asylsøkere blir rask integrert. En eventuell utsendelse i kommuner som Vadsø fremstår som svært dramatisk og opprivende ikke minst der det er barn involvert.

Bør revurdere regelverket

Asylsøkere med oppholdstid på mer enn tre år kan få en ny vurdering basert på ønsket om å skåne barn for slike opprivende hendelser. Vadsø kommune, med ordføreren i spissen, mener myndighetene må vurdere om det skal være en slik 3-års regel.

– Ønsket om å få sendt ut så mange som mulig før det er gått tre år bør ikke settes foran hensynet til barna. Mange barnefamilier har vært her kortere enn tre år, uten at det gjør det mindre opprivende eller dramatisk å skulle bli tvangssendt ut av landet.

– Vi må ikke glemme at det fortsatt er konflikt i Kosovo, sier Dragnes.

Viktige ressurser

Nå vil kommunen kontakte partikolleger og myndigheter.

– Vadsø kommune vil på vegne av våre kosovoserbere forfølge saken videre mot sentrale myndigheter. For oss er alle disse, barn som voksne, viktige ressurser for Vadsøsamfunnet også i fremtiden.

LES:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark