Hopp til innhold

- Sendt til feil land

Kosovoserbere risikerer å bli sendt til Serbia, og ikke Kosovo.

Valg i Serbia

Illustrasjon.

Foto: SRDJAN ILIC / AP

Den kosovoserbiske trebarnsmoren Anna har nylig fått avslag fra sin asylsøknad, men hun skal ikke sendes til Kosovo, hun og familien skal til Serbia. Etter Kosovos selvstendighet regner nemlig UDI kosovoserbere som borgere av både Serbia og Kosovo.

Og siden Serbia regnes som trygt kan de ikke bli i Norge.

- Hvis du er borger av mer enn ett land så kan du ikke velge et tredje land hvis du kan få beskyttelse i et av dine hjemland, sier underdirektør Kirsten Myhre i UDI.

- Får ikke asyl

Hun har ikke et nøyaktig tall på hvor mange kosovoserbere som nå kan bli sendt til Serbia, men sier at det trolig dreier seg om et par hundre på landsbasis.

- I praksis innebærer det at de ikke blir innvilget asyl. Det ble de tidligere etter gammel praksis, men nå er Kosovo blitt en egen stat, og man vurderer nå at kosovoserbere har statsborgerskap i både Kosovo og Serbia, og dermed mulighet for beskyttelse i begge hjemlandene.

- Ikke trygt

Juridisk rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere NOAS, Gunn Katrine Stangvik er skeptisk til den nye praksisen.

- Det som er problematisk her er at man ikke vet de faktiske konsekvenser for mange personer og at det finnes en rekke personer på flukt i Serbia også i dag. Så allerede i dag har mange mennesker en vanskelig situasjon i Serbia. Og de som eventuelt blir returnert fra Norge til Serbia uten å ha bostedsregistrering der vil jo komme i tillegg til disse.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark