NRK Meny
Normal

Vil stoppe Stoltenbergs skolebesøk

Et nesten samlet politisk miljø i Tromsø vil stoppe Jens Stoltenberg fra å besøke Kongsbakken videregående skole

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg besøker Kongsbakken videregående skole i Tromsø i dag.

Foto: NRK

Hans Kristian Amundsen portreahtta

Statssekretær Hans Kristian Amundsen sier det ikke er aktuelt å avlyse besøket.

Foto: Ole Åsheim

– Det er spesielt når lederen på Ap skal til Kongsbakken en og en halv ukefør valget. At det ikke har noe med valget å gjøre, det kjøper jeg ikke, sier Kristoffer Kanestrøm i Tromsø Frp til NRK.

Statsminister Jens Stoltenberg skal etter planen besøke Kongsbakken videregående skole i ettermiddag, og snakke med elevene. Statsministeren skal snakke om demokrati og deltakelse, skriver avisa iTromsø.

Dette får samtlige partier i Tromsø, med unntak av Arbeiderpartiet og SV, til å se rødt.

– Ingen agitasjon

Kanestrøm er en av politikerne som mener at Stoltenberg bryter avtalen om hvordan høstens valg skal føres.

– Først vil jeg presisere at Stoltenberg har gjort en veldig fin jobb etter 22. juli, og har samlet nasjonen. Men at han skal til Kongsbakken nå, syns jeg er å gå litt for langt, sier Kanestrøm.

Frp-politikeren mener at alle partiene har blitt enige om å holde seg unna de videregående skolene i respekt for det som skjedde i terrorangrepene på Utøya og i Oslo, og i respekt for Arbeiderpartiet.

– Det betyr ingen politisk debatt eller agitasjon på skolene, sier Kanestrøm.

Han sier at partiene ble enige om å kun ha valgtorg på skolene, der flere partier deltar sammen, og står på stand.

Bred støtte

Kanestrøm får bred støtet fra Tromsøpolitikerne. Venstres Elin Sandvik sier til iTromsø at det er urettferdig at Arbeiderpartiet får besøke skoler som andre partier ikke kan besøke, mens Rødts førstekandidat Jens Ingvald Olsen mener at et slikt besøk automatisk blir å drive valgkamp.

Det er ikke statssekretær ved Statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen enig i.

Statsministeren skal snakke om demokrati og deltakelse, noe som har fungert bra andre steder. Stoltenbergs viktigste budskap i dag er at de unge deltar i valget, uavhengig av hva de stemmer, sier Amundsen til NRK.

Han sier at avtalen med de politiske ungdomsorganisasjonene gikk ut på at paneldebatter på skolene skulle erstattes med valgtorg, men at det ikke ble lagt ned noe forbud mot politikerbesøk.

Misforståelse

– Jeg tror politikerne i Tromsø handler i beste mening, men at det dreier seg om en misforståelse, sier Amundsen.

– Jeg mener ikke vi har misforstått, og jeg har nesten hele det politiske miljøet i byen i ryggen. Vi mener at Stoltenberg bør avlyse dette besøket, sier Kanestrøm.

Amundsen sier det ikke er aktuelt for Jens Stoltenberg å avlyse.

Andre skolebesøk

Også Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø Kristin Røymo, mener utspillet fra politikerkollegene bygger på en misforståelse.

Hun viser til at Erna Solberg har besøkt en videregående skole i Horten, og Siv Jensen har vært på skolebesøk i Ålesund.

– Alle partilederne driver vanlig valgkamp. Jeg tror det er spennende for videregående-elevene å få besøk av en rikspolitiker, sier Røymo.