Hopp til innhold

Vil gi barna språk til å varsle om overgrep: – Du skal si nei når du ikke vil

Da spesialpedagog Jill-Heidi Antonsen skulle snakke om kropp og overgrep med barnehagebarna gikk hun tom for ord. I samarbeid med Statens barnehus ble samtalekort løsninga.

Samtalekort

Brita Skybak har illustrert kortene.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

Kroppsregel 1:

«Du bestemmer over din kropp. Tissen, rumpa og puppene er dine private deler. Du skal si nei når du ikke vil.»

Så enkelt, men likevel så vanskelig. For å forebygge vold og overgrep mot barn skal alle barnehager snakke om det med barna. Jill-Heidi Antonsen oppdaga at det ikke var så enkelt.

– Jeg manglet ord. Jeg visste ikke hva jeg skulle si og hvordan. Jeg var redd for å si for mye, men det endte med at jeg sa for lite.

Jill-Heidi Antonsen

En kortstokk med regler og tegninger skal gjøre det enklere for barnehageansatte å snakke med barn om vold og overgrep. Kortene er laget i samarbeid med barnehusene i Tromsø og Kristiansand.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen

Kjønnsløse strekfigurer

Det hun først synes var en god samtale med de minste ble erkjennelsen av at hun manglet verktøy for å ta opp det virkelig vanskelige.

– Det vi hadde gjort var å tegne en strekfigur uten kjønn, uten tiss, uten tisselur. Det var tabu. Det var det jeg hadde fortalt ungene. At vi i barnehagen ikke snakker om det som er nede på kroppen.

Gjennom en masteroppgave tok Jill-Heidi fatt på de vanskelige samtalene. Og på barnehuset i Tromsø og Kristiansand fant hun kroppsregler som brukes for å snakke med barn om vold og overgrep.

Mest vanskelig for voksne

– De handler om hvordan man med et enkelt språk kan ha samtaler med barn om kropp, seksualitet, private områder på kroppen og hva voksne har lov til å gjøre og ikke gjøre, sier Venke Giske, seniorrådgiver ved Statens barnehus i Tromsø.

Kroppsreglene ble illustrert, og resultatet er samtalekort som lettere skal sette i gang den vanskelige samtalen mellom voksne og barn. Det ble godt tatt imot sier Jill-Heidi.

– En dag snakka vi om private kroppsdeler, rumpa, tissen og puppene. Barna reagerte med spontan sang; "rumpa mi, du er så glad i rumpa mi". For dem er det ikke så vanskelig å snakke om. Det er vi voksne som synes det er flaut og farlig.

Samtalekortene skal gjøres tilgjengelig for alle gjennom landets barnehus. Styrer i Tusseladden friluftsbarnehage, Trine Danielsen Kielland tror det vil hjelpe mange.

Trine Danielsen Kielland

Styrer i Tusseladden friluftsbarnehage i Tromsø, Trine Danielsen Kielland sier samtalekortene kan gi barna ett språk om seksualitet og overgrep.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

Ingen garanti mot overgrep

– De voksne gir uttrykk for at det er lettere å ta den samtalen. At de fikk noen lettere begreper ved hjelp av kortene. Og ungene er interesserte og synes det er spennende.

Etter flere saker om overgrep i barnehager har mange gjort tiltak for å hindre dette, som for eksempel mer åpne barnehager med vinduer mellom rom. Kielland mener samtalekortene kan være viktig i det forebyggende arbeidet.

– Vi kan dessverre ikke garantere at ting kan skje uten at noen skulle se det. Så vi tror også at ungene må gjøres sterkere. Det handler om å gjøre de i stand til å stole på seg selv og si fra når det blir gjort noe mot dem som de ikke ønsker, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark