NRK Meny
Normal

Varangerfestivalen for 27. gang

«Spilleglede» er mottoet for årets festival, sa festivalsjef Kjell Magne Stålsett da han åpnet festivalen, og lovet publikum mange sterke jazzopplevelser.

Festivalsjefen delte ut prisen «Årets festivalvenn» som i år gikk til Murmansk, og Amedeus-koret ved Valerij Ivanov og Valerij Balakajev.

– Disse to har gjort en fantastisk innsats for det internasjonale korprosjektet i Vadsø og vært avgjørende for vårt samarbeid med Murmansk, sa Stålsett.

Han takket også alle de frivillige som er med på å gjøre festivalen mulig.

– Uten de frivillige, ingen festvial.

Kjell Magne Stålsett

Festivalsjef Kjell Magne Stålsett ønsker velkommen til den 27. Varangerfestivalen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ikke misunnelig

Selve åpningstalen holdt leder i Barentssekretariatet i Kirkenes, Rune Rafaelsen. Han berømmer Vadsø for å få til en så stor og markant festival, på tross av at Jazzforbundet i begynnelsen var skeptisk til en jazzfestvial så langt nord som i Vadsø.

– Men ikke tro at vi i Kirkenes er misunnelige, sa Rafaelsen, for på Kirkenesdagene i forrige uke spilte nemlig Rune Rudberg i Kirkenes.

Rune Rafaelsen åpner Varangerfestivalen 2009

Hør Rune Rafaelsens fantastiske åpningstale (8:11):

Etter åpningstalen gikk en av verdens største tenorsaxofonister, Scott Hamilton, på scenen i Vadsøhallen. Med seg hadde han The Scandinavian Five; Ulf Wakenius på gitar, Jan Lundgren på piano, Jesper Bodilsen på bass og Kristian Leth på trommer.

Scott Hamilton

Den rutinerte saxofonisten Scott Hamilton sto sammen med The Scandinavian Five for åpningskonserten.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Komplikasjoner

Dette markerer åpninga på Nord-Norges største jazzfestival, en åpning som forøvrig ikke gikk helt uten komplikasjoner i kulissene.

Bare timer før åpningen fikk festivalledelsen nemlig beskjed om at Kristin Asbjørnsen hadde blitt syk, og måtte avlyse konserten på lørsdag.

– Vi jobbet intenst med å finne en som kunne erstatte henne, hun var en av hovedartistene på årets festival. Det er med stor glede at vi kan melde at Mari Boine på veldig kort varsel har sagt ja til å komme til Varangerfestivalen, sier Runar Green i Varangerfestivalen.

På festivalens nettside finner du programmet og en fyldig beskrivelse av de ulike artistene.

Skal du på festivalen, og hva er dine beste konserttips?