NRK Meny
Normal

Festivalfolket må passe på i varmen

Riddu Riddu har vært svært heldige med festivalværet. Solen skinner og gradestokken viser 30 grader, men varmen har skapt utfordringer for festivalledelsen.

Unger kjøler seg ned i varmen

Festivalledelsen måtte ordne vannspreder til barna på barnefestivalen, slik at de fikk kjøle seg ned i varmen.

Foto: Elise Holdal / NRK

På morgenmøte med de frivillige på festivalen dukket det opp problemstillinger som festivalledelsen ikke hadde tenkt på i forkant.

– Vi har rett og slett havnet i en uvant situasjon. Det er så varmt at vi må tenke nytt. Blant annet har vi forbedret logistikken slik at de frivillige som står på post uten vannkraner får i seg nok vann, og vi har skaffet vannspredere til barnefestivalen slik at barna får kjølt seg ned, forteller festivalleder, Kirsti Lervoll.

Festivalleder i sommerkjole

Festivallederen er selv kledd i sommerkjole og solbriller på grunn av været, til en forandring fra den tradisjonelle samedrakten som ikke er helt tilpasset til 30 plussgrader.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Festivallederen forteller at utfordringene de har fått på grunn av det varme været, er det hun vil kalle luksusproblemer. Selv om det kunne blitt krise.

– Vi måtte supplere vannbestillingen fra Mack, fordi vi så at vi kom til å bli utsolgt for vann. Vi hadde ikke tatt med i beregningene da vi bestilte, at det skulle bli så varmt. Det er et luksusproblem, og heldigvis ingenting vi ikke kan løse, sier Lervoll til NRK.

(Se bildegalleri fra festivalen lenger ned i artikkelen)

Kjøler seg ned på Barnefestivalen

Vannsprederen var etterlengtet og skapte mye moro blant barna på barnefestivalen.

Foto: Elise Holdal / NRK

Håper finværet fortsetter

Ifølge YR er det opp mot 30 varmegrader i Manndalen i Kåfjord hvor festivalen blir arrangert. Godværet skal fortsette, men med litt kjøligere temperaturer.

Gjennomvåt av vannspreder

En av mange deltakere på barnefestivalen som ble gjennomvåt av vannsprederen.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det er nok første gang i historien at vi står med 30 grader og sol fra skyfri himmel på Riddu Riddu. Det synes vi er morsomt, og vi er klar til å ta imot publikum i det fine været.

Selv om festivalledelsen har støtt på logistiske utfordringer, håper Kirsti Lervoll at det fine været fortsetter.

– Vi er en handlekraftig gjeng med 150 stykker i staben som har lang erfaring fra festival. Vi får nok løst alle utfordringene som kommer med det varme været, sier Lervoll.

– Viktig å drikke mye vann

Festivallederen selv er kledd i en rød sommerkjole og solbriller da NRK møter henne i det fine været. Vanligvis går hun kledd i samedrakt, men hun tillot seg en liten pause.

– Jeg skal kle på meg samedrakten min snart. Selv om den er utrolig fin og at jeg er svært stolt av å gå kledd i den, så var det et deilig avbrekk å ha på meg sommerkjole, sier Lervoll.

Hun har en oppfordring til festivalpublikummet i sommervarmen.

– Det er svært viktig å drikke nok vann. Spesielt hvis man sover i telt og har drukket alkohol, da kan man bli dehydrert. Derfor er det viktig å få i seg riktig type væske, da slipper man også mer hodepine enn nødvendig, forteller festivallederen til NRK.

(Se bildegalleri fra festivalen lenger ned i artikkelen)

Vannspreder

Barna på barnefestivalen hadde det morsomt med vannsprederen.

Foto: Elise Holdal / NRK

Tjener mer penger i varmen

Festivalleder, Kirsti Lervoll, forteller at været har mye å si for Riddu Riddu.

– Alt selger mer når det er fint vær. Folk har lyst å være på utendørsfestival når det er fint vær, så det har betydning for hvor mange som dukker opp på festivalen. Det blir i tillegg svært god stemning når solen skinner, forteller hun.

Lervoll sier videre at Riddu Riddu har klart seg tidligere, selv med dårlig vær.

– Vi bor lang nord, så det er viktig å kle seg etter været. Og vi har trukket folk selv om det bruker å regne. At folk er fornøyd med det kunstneriske programmet er det viktigste, så får været være en veldig fin bonus, avslutter hun.