UD: – Vil vurdere forslag om å behandle palestinske barn i Norge

Utenriksdepartementet vil vurdere et forslag fra Mads Gilbert om at krigsrammede palestinske barn skal få medisinsk behandling i Norge.

Barn på Gaza-stripen

Ifølge UNICEF er til sammen 456 barn drept på Gazastripen i løpet av krigen i sommer. Statssekretær Bård Glad Pedersen kaller situasjonen i Gaza alvorlig, med mange skadde og mangel på medisinsk utstyr og behandlingskapasitet.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Etter råd fra helseminister Bent Høie (H) sendte Mads Gilbert fredag kveld brev til utenriksministeren hvor han trekker fram den voldsomme kapasitetsmangelen i det palestinske helsevesenet.

I brevet til Børge Brende (H) foreslår Gilbert konkret at Norge kan ta imot krigsrammede barn som behøver legehjelp.

– En naturlig pasientgruppe kan være skadde barn som trenger intensivmedisinsk oppfølging og rehabilitering. De psykososiale behovene slike pasienter har, spesielt barn, må selvsagt vektlegges, skriver Gilbert i brevet.

Mulig evakuering via Egypt

Ifølge UNICEF er til sammen 456 barn drept på Gazastripen i løpet av krigen i sommer. Utenriksdepartementet vil vurdere Gilberts forslag.

– Vi har løpende kontakt med palestinske myndigheter og FN om den humanitære situasjonen og behov. Vi tar Gilberts innspill med i vurderingen om hvordan vi best kan bistå, skriver statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen i en e-post til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mads Gilbert i arbeid på Al Shifa-sykehuset, Gazastripen

Tromsø-legen Mads Gilbert kom hjem til Norge 30. juli, etter å ha jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza by i to uker.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Ny våpenhvile

Søndag skal Israel og Hamas ha blitt enige om en ny tredager lang våpenhvile.

Ifølge Reuters ber Egypt Israel og Hamas om å starte våpenhvilen klokka 23.00 norsk tid.

Antall drepte palestinere er ifølge FN oppe i 1948 siden militæroperasjonen mot Hamas i Gaza startet 8. juli. Minst 1402 av dem er sivile. 67 israelere er drept, blant dem tre sivile.

Selv om luftangrepene mot Gaza har blitt redusert i styrke etter at forrige våpenhvile løp ut på fredag fortsetter drapene på palestinere og ødeleggelser av hus, heter det i FNs ferske rapport.

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Tromsø-legen Mads Gilbert kom hjem til Norge 30. juli, etter å ha jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza by i to uker.

I brevet til utenriksministeren understreker Gilbert det desperate behovet for hjelp. Han foreslår at barn må få komme til Norge i følge av nære familiemedlemmer, og at en evakuering kan skje via Egypt til Norge.

– Alvorlig

– Den humanitære situasjonen i Gaza er katastrofal og Norge bør kunne vise konkrete, aktive og praktiske initiativ for å avhjelpe denne situasjonen, skriver Gilbert.

Statssekretær Bård Glad Pedersen kaller situasjonen i Gaza alvorlig, med mange skadde og mangel på medisinsk utstyr og behandlingskapasitet.

– Dette er grunnen til at vi har gitt 30 millioner kroner i ekstraordinær humanitær innsats på Gaza. Disse pengene har i hovedsak gått til akutt medisinsk hjelp gjennom organisasjoner som WHO, Norwac og Røde Kors som er operative i Gaza og som vi har hatt et langsiktig samarbeid med, sier Glad Pedersen til NRK.

Barn på Gaza

Antall drepte palestinere er ifølge FN oppe i 1948 siden militæroperasjonen mot Hamas i Gaza startet 8. juli. Minst 1402 av dem er sivile. 67 israelere er drept, blant dem tre sivile.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP