Ny våpenhvile trer i kraft ved midnatt

Israel og Hamas har akseptert en ny tredager lang våpenhvile som skal tre i kraft ved midnatt lokal tid.

Moske

En palestinsk mann snakker med en gutt ved ruinene av al-Qassam moskeen som ble truffet i et israelsk luftangrep i går. Begge partene i konflikten skal ha gått med på en ny tredager lang våpenhvile.

Foto: Adel Hana / Ap

Israel aksepterer en ny våpenhvile på Gazastripen, opplyser offisielle israelske kilder. Palestinerne har også sagt ja til det egyptiske forslaget om en 72 timer lang våpenhvile, melder AFP.

Ifølge Reuters ber Egypt Israel og Hamas om å starte våpenhvilen ved midnatt, klokka 23.00 norsk tid.

I en uttalelse fra egyptiske forhandlere tidligere i dag het det at en ny våpenhvile er nødvendig for videre samtaler i Kairo.

– Mens konflikten eskalerer i Gaza, og gitt at sivile må beskyttes, ber Egypt begge sider om å forplikte seg til en 72-timer lang våpenhvile som trer i kraft ved midnatt.

I løpet av denne tiden må partene jobbe for å komme fram til en «omfattende og varig våpenhvile», heter det i uttalelsen.

Israel vil sende forhandlere tilbake til Kairo dersom våpenhvilen holder etter at forrige våpenhvile gikk ut på fredag og angrepene fortsatte.

– En feilvurdering

Antall drepte palestinere er ifølge FN oppe i 1948 siden militæroperasjonen mot Hamas i Gaza startet 8. juli. Minst 1402 av dem er sivile. 67 israelere er drept, blant dem tre sivile.

Selv om luftangrepene mot Gaza har blitt redusert i styrke etter at forrige våpenhvile løp ut på fredag fortsetter drapene på palestinere og ødeleggelser av hus, heter det i FNs ferske rapport.

Tidligere i dag skal Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri ha sagt at det kan bli aktuelt å godta forslaget fra Kairo dersom Israel også gjør det.

Forslaget, som nå skal ha blitt akseptert av begge parter, kom på bordet etter at den palestinske delegasjonen holdt et hastemøte med de egyptiske forhandlerne i Kairo.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok tidligere i dag sitt budskap om at Israel ikke vil forhandle om en ny våpenhvile så lenge det blir skutt raketter inn i Israel.

Hør Gaza-debatten i Søndagsavisa 10. august.

Men, utenriksminister Børge Brende mener at samtaler han har hatt i dag tyder på at Israel likevel kan komme tilbake til forhandlingsbordet.

Brende mener at man nå må benytte den muligheten som ligger i å styrke de moderate og konstruktive kreftene blant palestinerne.

– Jeg tror statsminister Netanyahu og Israel ser at det å ikke godkjenne teknokratregjeringen til Abbas, det å ikke satse på Abbas sitt lederskap her, det var nok en feilvurdering, sa Brende i en debatt om Gaza i Søndagsavisa i dag.

Utenriksminister Brende tror det kan være mer sannsynlig å få Israels anerkjennelse av Palestinas president Mahmoud Abbas sin teknokratregjering nå, enn før krigshandlingene i Gaza.

– Abbas trenger støtte

Også leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, mener at situasjonen krever et palestinsk lederskap som fungerer.

– Det har vært tider her hvor våpnene har tiet hvor det har vært en samforståelse. Det har vært tider der Hamas har sagt at de ville sette charteret sitt til side og slutte seg til det programmet som Abbas har.

– Det er en tragedie å være okkupert. Det er en dobbel tragedie å være delt under okkupasjon, sa Støre i Søndagsavisa.

Brende sier at Abbas trenger støtte internasjonalt, i den arabiske verdenen, og en forståelse fra israelerne for å gjenoppbygge Gaza. Han mener at man ikke kommer utenom diskusjonen om en tostatsløsning.

– Uten det så vil dette fortsette i femti år til. Det må en politisk prosess som får de samtalene på sporet igjen. Kanskje har de forferdelige humanitære lidelsene nå vært en påminnelse om at det ikke finnes noe status quo, det blir en forverring i årene fremover hvis vi ikke går til de grunnleggende årsakene til konflikten, sier Brende.

Angrepene fortsetter

Etter at den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen tok slutt fredag, har begge parter gjenopptatt sine angrep.

Palestinske væpnede grupper i Gaza har skutt raketter mot Israel, uten at noen har mistet livet.

Søndag ble den elleve år gamle palestinske gutten Khalil Mohammed al-Anati skutt og drept i en flyktningleir i nærheten av byen Hebron på den okkuperte Vestbredden.

– Khalil lekte utenfor huset da vi hørte skuddene. Han skrek og falt til bakken, sier guttens onkel Yussef al-Anati.

Han gråt og hadde blod på skjorta da han snakket med nyhetsbyrået AFP, etter å ha båret sin nevø til sykehus. Både han og øyenvitner sier det var israelske soldater som skjøt elleveåringen. Israels forsvar sier de undersøker saken.

– Jeg aner ikke hva israelerne holdt på med, sier onkelen.

I et israelsk luftangrep mot Gaza i dag tidlig ble en 17 år gammel gutt drept. På Gazastripen er minst 15 mennesker drept siden våpenhvilen opphørte fredag morgen.

Ifølge UNICEF er til sammen 452 barn drept på Gazastripen i løpet av krigen i sommer.

På grunn av de gjenopptatte kampene har minst 60.000 mennesker flyktet tilbake til FN-skolene i det palestinske området, hvor nå totalt 255.000 mennesker søker tilflukt.

– Det betyr at det er svært mange som må dele på fasiliteter som dusj og toalett og det gjør de hygieniske forholdene vanskeligere. I tillegg smitter eventuelle sykdommer lettere når folk bor så tett, opplyser UNICEF Norge.

Fordømmer rakettangrep

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron ba lørdag om at det må inngås en ny våpenhvile på Gazastripen så snart som mulig. De fordømte rakettangrepene mot Israel, men understrekte at begge parter må gjøre det de kan for å unngå sivile tap.

Israel mener Hamas stilte urimelige krav i forhandlingene om å utvide våpenhvilen. Hamas mener Israel ikke viser vilje til å komme palestinerne i møte overhodet.

– Okkupantens stahet vil ikke lede fram til noe som helst. Vi kommer ikke til å vike ved kravene våre, sa Hamas-talsmannen Fawzy Barhum lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.