NRK Meny
Normal

– Tror ikke det blir brødkrise

Bøndene vil tømme butikker for lomper og brød før 17. mai, men Coop tror ikke det blir noen brødkrise med det første.

Brødaksjon

Butikkhyllene vil trolig ikke mangle brød de kommende ukene, mener driftsleder hos coop.

I dag starter "Aksjon brødstopp" – bøndenes aksjon for å markere misnøye med årets jordbruksoppgjør. Bondelagene vil aksjonere ved å blokkere mellagre og hamstre brød.

Men bøndene må hamstre mye brød og aksjonere lenge før det blir noen brødmangel i butikkene i Finnmark, sier driftsleder hos Coop, Runar Eriksen

– Vil ikke ramme kundene

– Nei, jeg tror ikke det er noen grunn til å frykte brødmangel. For hvis dette skal få noen innvirkning på kundene våres så må aksjonen bli av lang varighet, sier Eriksen.

Årets jordbruksoppgjør havarerte før forhandlingene kom i gang. Tilbudet fra staten på 17.000 kroner, synes bøndene er for dårlig. Gårsdagens traktoraksjoner og markeringer fra bøndene fortsetter tirsdag, og leder for Alta bondelag, Bjørn Suhr, holder fast på at brød vil bli mangelvare.

– Det kommer til å bli lite brød i butikkene, for binderne kommer til å hamstre brød, og mellagrene blir sperret. Folk må regne med noen dager uten brød, sier Suhr.

Kan produsere som vanlig i to uker

Fire anlegg for matmel i Norge skal blokkeres. Finnmarks nærmeste mellager er i Tromsø, men dette blir ikke rammet. Og driftslederen hos Coop tror bakeriene har nok mel til å produsere brød som normalt i et par uker, trass i melstoppen.

– Jeg forutsetter at bakeriene har en del mel på lager, så de har til å holde det gående en uke eller to med produksjon. Så da må bøndene holde på lenge hvis de skal klare å ramme kundene, sier Runar Eriksen.