Hopp til innhold

Trebarnsmor fornøyd med fotlenkesoning

Trebarnsmoren fra Nord-Troms er glad for at hun får sone samtidig som hun kan beholde jobben og være sammen med familien.

Fotlenke

Kvinnen fra Nord-Troms soner med fotlenke etter promillekjøring.

Foto: Egil Jens Pettersen

Den 50 år gamle kvinnen ble dømt til 26 dagers fengsel for promillekjøring. Nå er hun over halvveis i soningen som foregår hjemme og på jobb. Med elektonisk fotlenke.

Må være nøye med tida

– Det har forsåvidt vært veldig greit. Det verste er kanskje det å holde tida, følge med klokka. Man har faste tider hvor man skal være ute fra hjemmet, være på jobb og tilbake fra jobb. Alt må skje på minuttet sier hun.

Den elektroniske fotlenka fungerer slik at man overvåkes når man er hjemme ved at fotlenka er koblet til en boks som ser ut som en telefon. Det er ei soneinndeling i hjemmet og rett utenfor huset, men man kan ikke bevege seg utenfor sonene, unntatt når man skal på jobb og andre planlagte gjøremål.

Hun forteller at både hun familien var veldig fornøyd med at hun fikk fotlenkesoning, slik at hun kunne sone hjemme.

– Hvordan fortalte du dette til arbeidsgiveren?

– Jeg måtte bare si som sant var, den dommen har jeg fått, og arbeidsgiveren har vært veldig grei. De har ikke så mye med det å gjøre. Men dersom jeg ikke møter opp på jobben er de nødt til å melde fra til kriminalomsorgen. Så det går ikke an å lure noen.

– Blir du kontrollert på noen andre måter enn elektronisk?

– De har også vært hjemme hos meg for å ta alkotest noen ganger. Da kommer de uanmeldt, og jeg må være hjemme. Men de kommer i sivile biler, er veldig rask og anonym, så det går veldig greit.

Gleder seg til å gå hvor hun vil

– Det som jeg må sone for blir jeg aldri å gjøre igjen, men jeg ville sikkert tenkt det samme hvis jeg måtte sitte i fengsel, sier kvinnen fra Nord-Troms.

– Hvordan skal du markere at du er ferdig med soninga?

– Da blir det en stille og rolig markering i hjemmet. Jeg skal slappe av og vite at nå kan jeg gå ut av huset når jeg vil.

– Bør videreføres

Soning med elektronisk fotlenke er et prøveprosjekt som har hittil vært en suksess. Det gir god nok straff, er konklusjonen.

Troms er et av seks prøvefylker, og siden starten for vel ett år sia har 106 personer fått benytte ordningen.

– Det er flere grunner til at soning med elektronisk fotlenke bør videreføres, mener leder for Troms friomsorgskontor, Jens Holand.

– Det viktigste er at de som soner får opprettholde jobben, skoleplassen og sin økonomiske situasjon, sier han.

Men oppfølgingen og kontrollen er krevende for de ansatte ved riomsorgskontoret. Det innebærer mye arbeid fordi de skal følges opp så tett, og bor spredt rundt omkring i fylket.