Tilbakegang for Ap - kan bli stort blått flertall i Harstad

De borgerlige partiene i Harstad kan styre kommunen de neste fire åra – hvis de blir enige. Det viser vår siste meningsmåling før valget.

Meningsmåling Harstad september

Denne siste meningsmålinga før valget viser fram- og tilbakegang for partiene i forhold til målinga i juni i år.

Foto: nrk

Valglogo

Norfaktas måling er utført for NRK, Nordlys, Harstad Tidende, Troms Folkeblad og Framtid i Nord. Resultatet for Harstad er det første som publiseres i denne siste runden før valget.

Det er Arbeiderpartiet og Venstre i Harstad som gjør de tydeligste sprangene – i hver sin retning – sammenligna med NRKs og Troms-avisenes meningsmåling i juni.

Ap tilbake

Arbeiderpartiet går fra over 40 prosent til 33,5

– Ikke uventa. Dette er nok et resultat av den nasjonale trenden hvor Arbeiderpartiet har gått noe tilbake. Vi lå nok uforholdsmessig godt an på målinga i juni, sier sittende ordfører og ordførerkandidat for Ap, Marianne Bremnes.

Se hva folket mener om meningsmålingen:

Stort blått flertall i Harstad, viser fersk meningsmåling gjort for NRK.

Et uvanlig samarbeid

Harstad styres i dag av en nokså utradisjonell koalisjon av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og Senterpartiet.

Samarbeidet er et direkte resultat av forrige kommunevalgs kamp om bompengeringen rundt Harstad. En sak som Fremskrittspartiet tapte og som gjorde at de havna i opposisjon – men likevel som det største borgerlige partiet i inneværende periode.

Mandatfordeling Harstad

Mandatfordelinga i Harstad kommunestyre – ifølge meningsmålingene i juni og september.

Foto: NRK

Og på dagens meningsmåling er Frp fortsatt desidert størst på borgerlig side i Harstad, med 24,2 prosent oppslutning. Det gir åtte mandater i kommunestyret.

Gamle partnere blir som nye

Helge Eriksen og Hanne C.S. Iversen

Høyres Helge Eriksen og FrPs Hanne C.S. Iversen kan igjen bli partnere i Harstad-politikken.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Harstad Høyre har flagga at de denne gangen helst ser et rent borgerlig samarbeid.

Og ifølge målinga kan de borgerlige få et behagelig flertall med 20 mandater mot de rødes 14, dersom dette blir valgresultatet. Miljøpartiet de grønne vil kunne få én representant i kommunestyret.

Høyre går fram med drøye to prosentpoeng fra målinga i juni og får nå 17,3 prosent oppslutning.

– Det er framgang, men ikke nok til å komme i ordførerposisjon. Så realistisk tror jeg vi må være, sier Høyres ordførerkandidat, Helge Eriksen.

Frp i ordførerposisjon

For den som mest åpenbart ligger an til den posisjonen på borgerlig side er Fremskrittspartiets Hanne C.S. Iversen. Hun er mest glad for at meningsmålinga fortsatt viser et solid borgerlig flertall.

Hanne C.S. Iversen2

FrPs Hanne C.S. Iversen kan bli Harstads nye ordfører.

Foto: Bjørn Borge-Lunde

– Harstad er en blå by, og nå er utfordringa å finne sammen og styre den blått, sier Iversen. Om hun sjøl blir den nye ordføreren i et slikt samarbeid, tør hun ikke å spå.

Markante om byutvikling

Venstre sitter i dag med varaordføreren i Harstad, og partiet kan ifølge dagens meningsmåling kapre enda et mandat i kommunestyret. De går fram – fra junimålinga – med nesten tre prosentpoeng.

Venstres ordførerkandidat er Maria S. Fjellstad, og hun tror at partiets markering omkring byutvikling og spesielt om sentrumsplanen i Harstad har virka positivt.

Maria S. Fjellstad

Ordførerkandidat for Venstre i Harstad, Maria S. Fjellstad er åpen for samarbeid med dem som gir mest Venstre-politikk.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Vi har vært tydelige, og vi har vært flere som har markert oss både i media og i bybildet, sier Fjellstad som er svært glad for partiets framgang på meningsmålinga over sommeren.

– Venstre kommer til å samarbeide med dem som gir oss mest Venstre-politikk, sier Maria S. Fjellstad.