Tett på Nilsen før skjebnekampen

Søndag må Tromsø IL vinne for å ha en sjanse til å overleve i eliteserien. Se lengre videointervju av Steinar Nilsen.

TIL-trener Steinar Nilsen før skjebnekampen mot Brann.

SE VIDEO: TIL-trener Steinar Nilsen om Brann-kampen og egen trenerfremtid.

Tromsø-trener Steinar Nilsen (41) reddet TIL fra nedrykk både i 2005 og 2006 - etter å ha tatt over som hovedtrener for henholdsvis Otto Ulseth og Ivar Morten Normark.

I år ble han hentet inn av TIL-ledelsen igjen - først som assistent for Agnar Christensen, deretter som sjef - fra 1. oktober da Christensen fikk sparken.

Men under Nilsen har TIL havnet under nedrykksstreken før den siste runden - etter to bortetap og 4 av 6 poeng hjemme mot Viking og Godset.

TIL må slå Brann i Bergen søndag - samtidig som Viking må ta poeng fra Sarpsborg 08 i Stavanger, for at TIL skal få mulighten til å berge plassen via to kvalikkamper den neste uka.

Uavgjort eller tap i Bergen - og TIL spiller 1. divisjon neste år. Punktum.

TIL_Godset

TIL greide 0-0 hjemme mot tittelutfordrer Strømsgodset i forrige runde, men det var ikke nok for å sikre plassen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Tida i Brann og Bergen

NRK satte seg ned med Steinar Nilsen før avreise til Bergen - byen han skulle fotballfrelse etter å ha ledet TIL til bronse i 2008.

Men i mai 2010 - etter et pinlig tap for Fyllingen - var det exit for Steinar Nilsen i Brann og Bergen.

– Jeg ser på den tida som veldig bra for både meg og familien min. Jeg vokste veldig både som menneske og leder, sier Steinar Nilsen - og tror han får en helt ok mottakelse på stadion søndag ettermiddag.

I videoen får du høre TIL-treneren om:

  • Hvordan han angriper Brann-kampen
  • Hvorfor han tror «Gutan» vil vinne i Bergen
  • Forholdet til Brann og Bergen
  • Hva han har snakket med Skarsfjord om
  • Hvorfor han er usikker på ei trenerframtid i TIL
  • Hvorfor TIL har havnet i nedrykksposisjon

Vil ufarliggjøre situasjonen

Litt før klokken 20.00 søndag kveld vet Nilsen, TIL, Tromsø og hele Nord-Norge om «Gutan» forsvinner ut av det gode selskap.

Steinar Nilsen er sterk i troen på at TIL kan ta årets første borteseier i Bergen - og klatre opp på kvalik-plassen igjen i tolvte time.

– Det er viktig å ufarliggjøre situasjonen. Som jeg alltid har sagt til spillerne; det er ikke farlig å spille fotballkamper. Her er ingen ting å være redd for, sier Steinar Nilsen, som i 2003 var med på - som spiller - å berge plassen på overtid på Lerkendal. Da slo Nilsen corneren som Arne Vidar Moen headet inn da klokka viste 93.03.

Usikker på trenerframtida i TIL

Men uansett hvordan dette dramet ender - med kvalik eller nedrykk - er Nilsen usikker på om han ønsker å fortsette som hovedtrener i Tromsø de neste årene - selv om han har satt døra litt på gløtt.

– Det er veldig krevende å være hovedtrener i Norge for store klubber, som blant annet Tromsø idrettslag. Da må man jobbe syv dager i uka, sier Nilsen, som har permisjon fra jobben som som salgssjef på Rica Ishavshotell i Tromsø.

– Frister det å fortsette?

– Jeg veldig usikker på akkurat det. Og det er i hvert fall lang vei fram før jeg kan vurdere noe rundt akkurat det, sier Steinar Nilsen til NRK.

Rune Skarsfjord og Steinar Nilsen

Tidligere Brann-trener Rune Skarsfjord (t.v.) og Steinar Nilsen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Har snakket med Skarsfjord

Han tror ikke noe på at kompisen Rune Skarsfjord sin overraskende exit i Brann denne uka skal gi laget og klubben og fansen ny energi inn mot kampen på søndag.

– Det er én fotballkamp igjen for Brann. Og jeg tror nok heller at klubben og spillertroppen ser fram mot å få ferie og restarte batteriene. Jeg tror nok fokuset heller ligger på å avslutte sesongen og bli ferdig med den. Så jeg tror ikke de er så veldig kamplystne - for å si det sånn, sier Nilsen.

Han har snakket med Rune Skarsfjord etter at narvikværingen offentliggjorde sin avgang bare dager før kampen mot TIL.

– Jeg har snakket med Rune om hvordan han og familien har det, ikke om det fotballfaglige. Rune er en voksen og veldig reflektert person. Og jeg synes det står veldig respekt av måten han har stått fram på i denne situasjonen, sier Steinar Nilsen.

Sterk i troen på at høsten skal ende lykkelig.

Steinar Nilsen

Steinar Nilsen håper han kan berge plassen i eliteserien for TIL for tredje gang etter søndagens serierunde.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix