NRK Meny
Normal

Tapte kontrakt på Svalbard - fortsatt optimist

– Vi har stor tro på at både Store Norske og Kings Bay fortsatt vil være våre kunder, sier regiondirektør Hans-Arne Jensen i Lufttransport.

Forskarbyen Ny-Ålesund

Lufttransport står uten kontrakt med de to største kundene sine på Svalbard, både hit til Ny Ålesund og til Svea.

Foto: Eivind Molde / NRK

Nylig har både Store Norske og Kings Bay, som er Lufttransport sine hovedkunder på Svalbard, sagt opp kontrakten med selskapet.

Etter at Store Norske fikk innvilga driftshvile ved gruva i Svea, har selskapet fått langt mindre behov for flytransport mellom Longyearbyen og gruva. Den stordriftsavtalen Lufttransport har hatt med Stor Norske, har også Kings Bay dratt fordel av prismessig. Kings Bay drifer og tilrettelegger for forskningsvirksomheten i Ny Ålesund.

Men regiondirektør i Lufttransport, Hans-Arne Jensen er likevel optimist og tror det vil bli ei løsning med begge selskapene.

Møter neste uke

– Vi har en klar framdriftsplan i Lufttransport både for Store Norske og Kings Bay. Vi skal ha samtaler med dem like over nyttår, trolig 7. januar, og målsettinga er å finne løsninger for begge disse kundene som vi fortsatt har, selv om avtalene nå foreløpig er sagt opp, sier Jensen.

– Hva vil det si i praksis?

– Vårt mål er å fortsette med Dornier-drift på Svalbard, og gjerne med to Dornier-fly. Vi har i dag to fly på Svalbard, og de er back-up for hverandre. Målet vårt er å prise virksomheten på en måte som gjør at de to hovedkundene finner det formålstjenlig å fortsette avtalen.

Det fins et grunnlag uansett

– Det har vært snakk om at Store Norske vil utlyse en anbudsrunde. Hva vil det bety for dere hvis dere ikke blir med?

– I verste fall vil da mye av grunnlaget for vår drift falle bort, men nå har jo Store Norske fått innvilga driftshvile i Svea, og det skal være et visst antall mennesker der for å håntere det. Men Kings Bay vil jo kunne bli vår hovedkunde, mens Store Norske vil ha mindre behov enn de tidligere har hatt.

Hans-Arne Jensen er optimist.

La meg si det slik: Vi er nesten hundre prosent sikre på at vi skal finne løsninger både for Store Norske og Kings Bay. Dessuten er det et lite marked utenom, og det kan være med å bringe kostnadene for Store Norske og Kings Bay ned. Så vi ser optimistisk på dette, og vi har veldig stor tro på at både Store Norske og Kings Bay fortsatt vil være Lufttransprt sine kunder.

En betydelig arbeidsplass

Lufttransport har per i dag fem flygerårsverk, tre teknikerårsverk og en person i administrasjonen på Svalbard.

– Vi har mye annen virksomhet i Lufttransport, så om vi ikke skulle få beholde disse kontraktene på Svalbard, vil det neppe gå ut over de enkelte ansatte, sier regiondirektør Hans-Arne Jensen.