Hopp til innhold

Syrisk mat skal hjelpe deg ut av tidsklemma

Det er grønt lys for prosjektet Jalla, eller Syria hjelper deg ut av tidsklemma, der syriske flyktninger skal selge matretter fra en «food truck» til travle Tromsøværinger.

Mat fra Midtøsten

Det nye Syriaprosjektet skal gi mattilbud fra Midtøsten til Tromsøfolk på farta. Innovasjon Norge håper på ringvirkninger i andre byer.

Foto: Sylv Inez Liljegren / NRK

– Vi kaller prosjektet Jalla, og vi skal selge deg mat på gateplan. Vi skal stå inne i en «food truck» eller ei matvogn som nå skal restaureres til dette bruk, sier den entusiastiske Tromsølegen Christine Hesla som leder prosjektet.

Jubler over støtten

I mars er prosjektet Jalla i gang, og syriske flyktninger skal stå med vogna si midt i Tromsøs travle sentrum. Tre av ukedagene skal salgsvogna stå utenfor sykehuset og tilby velsmakende mat til travle helsearbeidere og besøkende på UNN. Det er stor entusiasme fra Innovasjon Norge, som har gitt prosjektet 530 000 kroner.

Christine Hesla

– Vi er et team av folk som skal få Jalla opp å stå, sier Christine Hesla. – Som lege vet jeg lite om å selge mat fra foodtruck, men dette blir flott.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Dette er mye mer penger enn det ble søkt om, jubler Tromsølegen som nå er prosjektleder for maten fra Syrias flyktninger i Tromsø.

Hun håper at prosjektet også skal føre til økt kommunikasjon og hyggelige samtaler i tillegg til de gode rettene som skal bli tilbudt sultne forbipasserende.

Matglede og arbeidsplasser

Prosjektet skal gi 4–5 arbeidsplasser for syriske flyktninger i byen. Arbeidet skal organiseres i samarbeid med Hildr Gastro Bar, og planen er at det også skal drives catering av mat til folk som ønsker syriske smaker til større arrangement eller sammenkomster.

– Vi trenger en støttespiller i restaurantbransjen, fortsetter Christine Hesla.

– Det er for å sikre standard og kunnskap om matvaresalg i den nye bedriften. Kjøkkensjef Thorleif Utsi og resten av den flotte gjengen på Hildr står klare til å brette opp ermene, understreker hun.

Hesla mener dette skal være et solidaritetsprosjekt, men at det også skal være et positivt tilbud til travle byborgere som trenger variasjon i matveien.

Knallstart

– Dette skal bli en knallstart for at flyktninger kan komme inn det norske arbeidslivet, mener Hesla.

Innovasjon Norge ønsker at Tromsø skal bli en pilot for lignende arbeidsplasser andre steder i Norge.

Foodtruck under oppussing

Syriske Talaat Aboras er allerede i gang med å reparere matvogna som skal gi nye arbeidsplasser i nord.

Foto: Privat bilde

– Slike arbeidsplasser kan bli en skikkelig vinn-vinn situasjon. Flyktningene får en viktig jobb, og vi får gleden av det fantastiske gode Midtøsten-kjøkkenet, sier hun.

Prosjektet Jalla har fått en «flying start», for da Hesla kontaktet eieren til den matvogna som tidligere sto i Tromsø bysentrum, sa han bare: «Du kan få denne! For jeg skal kjøpe en ny.» Dermed er oppussingsarbeidet i gang, og gammel matvogn skal få nye farger og nytt, spennende utseende.

Hesla samlet i 2015 inn 3,5 millioner kroner til Flyktninghjelpen ved å få en rekke yrkesgrupper til å gi en dagslønn, og ble kåret til årets Tromsdoktor for dette arbeidet. Aksjonen høsten 2015 ble til «Et dagsverk for flyktninger», og hennes initiativ inspirerte en rekke andre yrkesgrupper til å delta.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark