NRK Meny
Normal

Svensgaard ny Barents-leder

Pia Svensgaard blir ny leder av Barentssekretariatet. Selv mener hun Barents-samarbeidet blir viktigere enn noen gang.

Pia Svensgaard

Pia Svensgaard

Foto: NRK

Den tidligere fylkespolitikeren i Troms ble i dag utpekt til Rune Rafaelsens etterfølger som leder av Barentssekretariatet i Kirkenes.

– Jeg er selvfølgelig glad, og i en situasjon der forholdet mellom Russland og Vesten har tilspissa seg noe, så er Barents-samarbeidet viktigere enn noen gang, sier Svensgaard.

– Med denne ansettelsen har vi fått en leder som har solid innsikt i nordnorske politiske problemstillinger, sier styreleder Stein Ovesen i en pressemelding.

– Bredt kontaktnett

Bakgrunnen for valget er i følge styrelederen hennes brede politiske erfaring og inngående kunnskap om samarbeidet mellom Norge og Russland.

– Som mangeårig leder av det politiske samarbeidet i Barents Regionråd, har Svensgaard opparbeidet både kunnskap og innsikt i relevante saker om Barentsregionen og Nordvest-Russland. Hun har også et bredt kontaktnett som blir viktig for det videre arbeidet for Barentssekretariatet, heter det i pressemeldingen.

Svensgaard, som gikk av som fylkesrådsleder i fjor, var en av 24 søkere til stillingen. Hun tiltrer åremålsstillingen 1. november.

Barentssekretarietat driver norsk-russiske samarbeidsprosjekter, og er eid av de nordnorske fylkene og i hovedsak finansiert av Utenriksdepartementet.

For 2014 har Barentssekretariatet 37 millioner kroner i prosjektmidler til disposisjon.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland sender sine gratulasjoner nordover og sier ansettelsen av Pia Svensgaard vil komme landsdelen til gode.

– Hun er erfaren og dyktig og vil bringe kunnskap og viktig nettverk inn i Barentssekretariatet, sier han.