NRK Meny
Normal

Superstjerna ville ikke skinne alene

I helga skal Manu Chao nyte nordnorsk luft, natur og mennesker. Men ikke alene. På mandag skal han hjem til Barcelona å ta seg av nabolaget sitt.

Polaria Music Fest i Tromsø

Manu Chao ville ikke fotograferes alene, da han liker best å være i en gruppe. Her er han sammen med flere artister som også skal spille i Tromsø i helga. Foran er festivalsjef Erlend Mogård Larsen og produsent for Musikkfest Vilde Fjeldheim Wold. Manu Chao står som nummer tre fra venstre med grønn hette og palestinaskjerf.

Foto: Hege Iren Hanssen

– Jeg ville komme hit fordi jeg er en nysgjerrig type. Jeg vil oppleve nye steder.

Manu Chao, eller Jose-Manuel Thomas Arthur Chao som han egentlig heter, syns det er veldig spennende å være i Nord-Norge.

I morgen arrangeres Musikkfest i Tromsø for aller første gang, med et titalls små utescener som skal plasseres rundt i by-rommet og tilby levende gratiskonserter dagen lang.

Senere starter Polar Music Fest som arrangeres for aller første gang i Ishavsbyen.

–Er klar for alt

Og han som veldig mange gleder seg til å se, er en beskjeden og ydmyk mann.

– Jeg vet ikke hva publikum kan forvente seg. Selv så forventer jeg meg aldri noe, for man vet aldri hva som kan skje. Jeg bare kommer og synger, så får vi se hva som skjer. Jeg lever i nuet, men er klar for alt.

– Jeg er veldig glad for å få være her i tre dager. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med naturen og menneskene her. Og lufta her er så frisk, det er så deilig, sier Chao til NRK.

Manu Chao

Manu Chao Han spiller på både små klubber med plass til 500 mennesker og store arenaer som fylles med 70 000 publikummere. Manu Chao spiller med sitt band Land Ventura i Tromsø lørdag.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Hjem til nabolaget

Så går turen hjem til Barcelona. Der skal ha ta seg av nabolaget sitt.

Han har gitarundervisning med ungene, ordner så de får spille fotball, og sørger for at alle har gode levekår.

– Jeg kan ikke forandre verden, men jeg kan jo forandre nabolaget mitt.

Manu Chao er kjent for å være politisk aktiv, og har involvert seg blant annet i indianernes situasjon i Mexico.

Han spiller heller ikke konserter hvis billettprisene er for dyre. Han vil at alle skal ha mulighet til å høre musikkens hans.

Store badeplaner

Denne helga i Tromsø har han store planer om å få tatt seg et bad.

–For to år siden så var vi på Træna, og da turte jeg ikke å bade. Og det angret jeg på i ett år. Så dro jeg tilbake dit i fjor, og da fikk jeg endelig badet. Jeg håper jeg kan bade her også! Jeg har nemlig litt vondt i en fot. Jeg tror et bad hadde vært bra.

Hør noen av Manu Chaos mest kjente låter her: