NRK Meny
Normal

Suksess for festspillene i nord

Festspillene i Nord-Norge har aldri hatt flere besøkende enn i år.

Festspilldirektør Birger Carlsen

Festspilldirektør Birger Carlsen kan konstatere at årets festspill har vært svært vellykket.

Foto: Martin Mortensen / NRK


Tidligere rekorder sto for fall da de 46. Festspillene i Nord-Norge ble avsluttet i helgen. Både antall arrangementer, antall nasjonaliteter og billettsalg ble rekordhøyt.

Tett mellom høydepunktene


Blant de kunstneriske høydepunktene var Tchaikovsky Symphony Orchestra fra Moskva, det verdenskjente Jin Xing Dance Theatre fra Shanghai, Cie MPTA fra Lyon, og konsertene til band som Efterklang, Jaga Jazzist og Ojos de Brujo.

Operasanger Audun Iversen briljerte i tre produksjoner som årets festspillprofil, og Børre Sæthre kreerte en enestående utstilling i Galleri NordNorge.

Mange premierer

22 nasjoner og alle fem kontinenter var representert på Nord-Norges største kunst- og kulturfest.

25 forestillinger innen et vell av kunstuttrykk fikk sin Norgespremiere i løpet av den åtte dager lange festen, noe som gjør Festspillene i Nord-Norge til en helt spesiell bukett mangfoldighet i Skandinavisk festivalsammenheng.

Oslopressen lot seg ikke merke av dette faktum, men både spansk og russisk presse fulgte Festspillene med stor interesse.

Rekordhøyt billettsalg


Drøyt 28.000 publikum er registrert på de rundt 200 forestillingene inne og ute.

Kaldt og vått vær la en demper på det omfattende utendørsprogrammet, men gjorde at publikum i større grad trakk innendørs.

Billettsalget endte om lag 18% foran både budsjett og tallene fra rekordåret 2009. Mer enn hundre frivillige bidro til nok en suksessfestival i Harstad.