– Uroen preger miljøet i brannvesenet

Politikerne i Tromsø stoler på at Tromsø brann og redning har god beredskap, men hovedverneombudet er skeptisk til arbeidsmiljøet.

Brann BIL

De siste månedene har det vært en del uro rundt Tromsø brann og redning, med gransking både av brannsjefen og bedriftsidrettslaget.

Foto: Petter Strøm / NRK

Sandberg

Hovedverneombud i Tromsø kommune, Håvard Sandberg, tror uroen rundt brannsjefen preger arbeidsmiljøet i Tromsø brann og redning.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Jeg kan tenke meg at det er tøft å være ansatt i brannvesenet nå, og at det er tøft å være en kollega der. Det er mange fakta som spiller inn og påvirker arbeidsmiljøet, og ikke til det gode, sier hovedverneombud i Tromsø kommune, Håvard Sandberg.


Onsdag kunne NRK fortelle at sjefen for Tromsø brann og redning, Nils Ove Sollid, er sagt opp fra stillingen sin.

Dette skjer etter at kontrollutvalget i kommunen har lagt fram en knusende rapport om flere forhold ved hans lederjobb, blant annet kom det fram at han har hatt omfattende privat næringsvirksomhet ved siden av jobben.

– Avdeling i krise

Sollid redigert

Nils Ove Sollid er sagt opp som brannsjef i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

I rapporten fra kontrollutvalget ble det fortalt om dårlig arbeidsmiljø på brannstasjonen, og fagorganiserte beskrev avdelingen som en bedrift i krise.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, ønsker ikke kommentere Sollid-saken, men avkrefter at brannberedskapen i kommunen er dårlig.

– Beredskapen er god. Det er den også når det skal avvikles ferie, permisjoner eller sykefravær. Sånn sett gjøres det en god jobb i brann og redning, sier Alvarstein til NRK.

Vil ikke kommentere

Kristin Røymo, gruppeleder for Ap, tror heller ikke bråket rundt brannsjefen går ut over beredskapen:

– Det viktige er at vi har en god brannberedskap, og det er ingenting som tyder på at den er blitt noe dårligere. Nå er det en ryddejobb som byrådet må få gjort, og jeg har tillit til at den blir gjort på en ordentlig måte, sier Røymo.

– Men går ikke dette ut over arbeidsmiljøet?

– Som sagt må det ryddes opp her, og der stoler jeg på byrådet.

Nils Ove Sollid vil foreløpig ikke kommentere saken, men etter det NRK kjenner til er han fortsatt på jobb.

Politikerne i Tromsø stoler på brannberedskapen, til tross for uroen i brann og redning.