NRK Meny
Normal

- Det er for jævlig

Statoil legger ned bunkeranlegg for drivstoff langs kysten.

Fiskebåt

Fiskebåt.

Foto: Nils Herik Måsø / NRK

Statoil Norge AS legger nå ned bunkersanlegg som leverer drivstoff til kystflåten, og i Finnmark blir blant annet Berlevåg, Lebesby, Måsøy og Loppa rammet av nedleggelsen.

Svein Pettersen er fisker i Øksfjord i Loppa kommune, og han mener dette er svært ille.

- Det er for jævlig, nå har vi ingen plass å fylle diesel. Det vil si; vi har jo en plass, men det er veldig vanskelig å komme til, så det er veldig tungvindt for oss.

Når dieselpumpa og kortautomaten på fiskerikaia i Øksfjord er borte, er eneste mulighet den store dampskipskaia, og der er det høyt opp og trangt om plassen for små kystsjarker.

- Hva blir det neste?

Svein Pettersen sier dieselproblemene kommer på toppen av flere andre problemer.

- Nå har vi ikke hatt fiskebruk her på ett og et halvt år, vi har kjørt fisken til Burfjord. Og nå er det blitt enda verre, og jeg vet ikke hva det neste blir, det er vel at de tar både båter og alt fra oss, og da har vi jo ingenting her å gjøre.

- Det er sånn at det ikke blir fiskere igjen, de gir opp, rett og slett. Det blir for tungvindt å være hjemmefisker.

- Savner samarbeid fra Statoil

Måsøy er en av kommunene som kan miste Statoils bunkersanlegg for diesel til kystflåten, og ordfører i Måsøy, Inga Lill Olsen, mener situasjonen er uakseptabel.

- Det er rett og slett utålelig, det som skjer nå. I verste fall så er det med på å avfolke område, det går jo ikke an å driver hvis man ikke får tak i bunkers. Dette går bare ikke an, og vi jobber mye med det og prøver å finne en løsning. Og vi savner at Statoil kommer på banen og hjelper til med å finne en løsning.