Spesialtrente hunder jakter slagbjørn i Bardu

I to netter har jegere med spesialtrente hunder søkt etter skadebjørn i Bardu. Uten resultat. – Ganske normalt, sier Pär Nilsen, fellingsleder i SNO.

jegere med plotthunder

Jens Martin Ness og Jo Sigve Østerås med plotthundene Tom og Feng, som begge er norsk-kanadiske

Foto: Øystein Antonsen / NRK

De norsk-kanadiske plotthundene som er satt inn i bjørnejakten i Øvre Bardu har foreløpig ikke fått ferten av slagbjørnen.

Området er stort og bjørnen kan ligge og trykke i vegetasjonen, uten at plotthundene oppdager den, sier jegerne og hundeførerne som fortsetter sporingen.

Fellingsleder Pär Elling Nilsen fra Statens Naturoppsyn

Pär Nilsen, fellingsleder i Statens naturoppsyn.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Så fort vi får en antydning om at noe forstyrrer sauene, sjekker vi om det er bjørn, og setter i gang jakta, forklarer fellingslederen i Statens naturoppsyn Pär Nilsen.

– Hva slags egenskaper er det disse hundene har?

– For det første er de bjørnespesialister. De brukes bare på bjørn. Og så har de den egenskapen at de viser når de er på bjørnespor. Da følger de sporene, sier Nilsen.

Les også: Bonden lette etter bjørnens offer – møtte bjørnen i stedet

Dersom jaktlaget finner et sauekadaver, jager de ut fra det. Da er de ganske sikker på at de er på jakt etter skadevolder. Og det kan være flere bjørner i område.

Skadefellingsleder Tore Hellberg sier utfordringa i Bardu er høy vegetasjon.

Tore hellberg

Tore Hellbert, skadefellingsleder i Bardu

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Bjørnen kan bare legge seg ned og vi kan gå forbi den på ti meters avstand. Derfor er hunder med god luktesans til stor hjelp.

– Vi har god tro på at vi har en sjanse med plotthundene, at de jager bjørnen og sporer den opp, sier Hellberg.

Mattilsynet har nå gitt bjørnejegerne i Bardu i Troms 14 dagers forlenget frist for å skyte bjørnen som har tatt livet av over 60 sauer.