NRK Meny
Normal

Slik så det ut da Forsvaret var ferdig i skogen

Forsvaret har etterlatt seg en stor søppeldynge innerst i naturskjønne Takelvdalen.
– Usmakelig forsøpling, mener Roger Larsen, som oppdaget dynga.

søppel

Mye av søppelet er emballasje fra mat som er produsert eksklusivt for Forsvaret.

Foto: Roger Larsen / privat

I grøftekanten ved en campingplass i Takelvdalen er grønt gress i ferd med å spire. Men det som sees best, er ansamlingen med søppel som Roger Larsen oppdaget i går.

Roger Larsen

Roger Larsen mener Forsvaret må rydde opp i søppelet.

Foto: privat

Han var i går sammen med flere kollegaer på befaring i området for å besøke en av firmaet Tromsø Safaris basestasjoner og forberede neste nordlyssesong.

Søppel i Tamokdalen

Noe av emballasjen var tydelig merket 'feltrasjon'.

Foto: montasje

Men i stedet for å nyte synet av vakker natur, var det matemballasje og sjokoladepapir som skapte de sterkeste sanseinntrykkene.

– Det ser helt usmakelig ut! Det ligger igjen ei enorm søppeldynge. Riktignok ligger den på et sted de færreste stopper nå på sommeren, men stedet ble brukt i vinter som stoppested for nordlysturister. Det er mye mulig de har sett forsøplinga, sier Larsen.

– Rydd i egne rekker

Bedriften han jobber i, Tromsø Safari, driver nettopp med nordlysturisme. For en som lever av naturen, gjør slik forsøpling sterkt inntrykk.

Han er ikke i tvil om at det var soldater som har lagt igjen søppelhaugen.

– Det var merker på mye av innpakningen. Maten er laget av Drytech for militæret. Sannsynligvis stammer forsøplingen fra en øvelse i området som ble avholdt i mars, resonnerer han.

Nå mener han Forsvaret må ta ansvar og rydde opp i både forsøpling og egne rekker.

– Forsvaret burde instruere soldatene om å rydde opp etter seg og ta med søppelet og kaste det en i kontainer som ikke kan åpnes av dyr. Nå har søppelet ligget og sleng lenge, og dyr og fugler har dratt plasten mer og mer utover. Å la det ligge slik, er usmakelig, mener Roger Larsen.

Søppel Tamokdalen

Søppelet har trolig ligget så lenge at busslaster med nordlysturister har fått skue synet av soldatenes matfest.

Foto: Roger Larsen / privat

Har nulltoleranse for forsøpling

Anders Hamnes

Området skal ryddes snarest, forsikrer Anders Hamnes, som har stilling som topp-punkt miljøvern i Hæren.

Foto: privat

Topp-punkt miljøvern i Hæren, Anders Hamnes, har sett bildene, og konstaterer at det må være soldater som har lagt igjen avfallet.

– Det er ingen tvil om at innpakningsrestene har en relasjon til Hæren. Nå skal vi forsøke å finne ut hvor dette stammer fra, og ansvarliggjøre en avdeling. Det kan stamme fra vinterøvelsen, sier Hamnes.

Slik forsøpling skal normalt ikke skje etter en militærøvelse. Forsvaret har en egen omfattende miljøpolicy med nulltoleranse for forsøpling. Han tenker at denne hendelsen kan skyldes en misforståelse.

– Dette er svært uheldig. Når vi har øvelser ute, har vi en klar regel om at alt vi tar ut, tar vi med inn. Under vinterøvelser lager vi egne avfallspunkter, de finnes i hele øvingsområdet slik at de som er ute får kvittet seg med avfallet. Disse tømmes fortløpende. Men en eske kan selvsagt ha blitt begravd av snøværet og glemt, sier Hamnes.

Nå lover han at det skal ryddes opp i løpet av kort tid.

– Vi skal gå en runde internt for å finne ut hvor dette stammer fra, deretter sender vi folk ut for å rydde i området. Jeg vil tro at i løpet av dagen eller morgendagen er det ryddet, sier Hamnes.