Slik blir den nye Tromsøysundtunnelen

Nytt dekke, nye lys, friskere luft, kollisjonsdempere og 133 overvåkingskameraer med vindusviskere skal gjøre ferden gjennom Tromsøysundtunnelen tryggere.

Bli med inn i den nyopprusta tunnelen

Om noen uker er det ene løpet - T1 - ferdig opprustet og klart til bruk for bilistene. Da starter renoveringa av T2, en jobb som skal være ferdig til sommeren.

– Om to til tre uker er alt klart i T1, og da åpner vi dette løpet for trafikk. Samtidig stenger vi T2 og starter oppussinga der, forklarer prosjektleder Eirin-Anne Blix i Statens vegvesen.

Lysere og tryggere

Med det blotte øye er ikke endringene i T1 veldig store. Tunnelen er nøyaktig like lang og like bred som før oppussinga. Men hvis du er passasjer kan du se opp i taket, der er nye lys montert tett i tett, og en rekke overvåkingskameraer vindusviskere vil du også se.

Langs veggene - som for øvrig skal males i neste uke - er det installert nye nødtelefoner og nødlys, og i "lommene" i tunnelen er kollisjonsdempere kommet på plass. Disse skal begrense skadene dersom et kjøretøy kommer ut i lommene.

I betongen under den nylagte asfalten er det lagt nye rørganger, rømmingsgangene mellom de to tunnelløpene er utbedra, og det er installert tre nye pumper i bunnen av tunnelene som skal ta unna for vann som kommer inn. Sensorer sørger for at vifteanlegget justeres automatisk for å sikre friskere luft. Telefondekninga har blitt bedre, og det er lagt inn DAB-sendere i tunnelene som sikrer god radiolyd.

Prislapp: 300 millioner kroner

Totalt koster opprustinga av tunnelløpene til sammen vel 300 millioner kroner. Når T1 åpner om noen uker, stenges T2 for oppussing. Som før vil trafikken gå fra fastlandet til Tromsøya fra klokka 22:00 på kvelden til klokka 12:00 neste dag, og mellom klokka 12:00 og 22:00 går trafikken fra Tromsøya til fastlandet.