Skuffet over møte med utenriksministeren

Det anspente forholdet mellom norske og russiske myndigheter gjør at ordføreren i Sør-Varanger er bekymret for Barentssamarbeidet, og hun ser ikke lysere på det etter utenriksministerens foredrag i Kirkenes i dag. Hun får støtte fra næringslivet i byen.

Brende

Utenriksminister Børge Brende holdt i dag et foredrag under Kirkeneskonferansen om Barentssamarbeidet. Til tross for mer støtte til folk-til-folk er ikke alle i Sør-Varanger fornøyde med tilbakemeldingene på forholdet til Russland.

Foto: Tarjei Abelsen

For to dager siden ble Cecilie Hansen, ordføreren i Sør-Varanger, utnevnt til Norges fredsråds fredsprofil i januar for arbeidet mot samarbeid mellom Norge og Russland. Hun hadde derfor store forhåpninger til dagens besøk av utenriksminister Børge Brende under Kirkeneskonferansen.

Cecilie Hansen

Ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen, er skuffet over tilbakemeldingene fra utenriksministeren.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Etter møtet med utenriksministeren sitter Hansen igjen med en følelse av at den spente politiske situasjonen og sanksjonene mot Russland, ikke vil opphøre med det første.

– Jeg er rett og slett litt nedfor

– Vi fikk en statusrapport på sanksjonene og fikk lagt for oss et fremtidsbilde som jeg egentlig ikke ser på som så veldig positivt i forhold til utviklingen mellom Russland og Europa, sier ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen.

Fremtidsbildet som ble lagt frem viser ifølge ordføreren at de kan forvente seg langvarige restriksjoner, og at de må forberede seg på å stå på sine alliertes linjer.

– Vi som bor i dette området vet at om det er noe russerne kan, så er det å stå på og stramme til, så jeg er rett og slett litt nedfor etter tilbakemeldingene fra Brende, sier hun.

Utenriksminister Børge Brende i Kirkenes

Støtte fra næringslivet

Ordføreren er ikke alene om å være negativ til sanksjonene mot Russland. Næringslivet i grenseområdet kan påvirkes dersom forholdet fryser til.

– Vi må få full visumfrihet mellom Norge og Russland, vi må få flest mulig russiske borgere inn til Norge så vi kan ha god dialog, mener Frode Stålsett, som er prosjektleder i Henriksen Shipping.

Børge Brende står fast på at sanksjonene er viktig, og de er riktig så lenge Putin og Russland bryter folkeretten i Ukraina. Men mer penger til folk-til-folk enn tidligere er et signal til Russland om at man ønsker et fortsatt godt samarbeidet.

– Vi må jo balansere dette og vise at samarbeidet skal fortsette på viktige områder, men så er det også viktig å si ifra om at for Norge, som har så store havområder selv, er respekten for folkeretten og havretten er helt avgjørende, sier Brende.

Brende i Kirkenes

Utenriksminister Børge Brende fra Høyre besøker denne uka Kirkenes i forbindelse med Kirkeneskonferansen. Her er han hos Henriksen Shipping.

Foto: Tarjei Abelsen

Forbeholder seg retten til å tenke og handle lokalt

Det er viktige beslutningstakere fra russisk side til stede på konferansen også, blant annet guvernør Marina Kovtun fra Murmansk kommune.

– Budskapet til guvernør Kovtun var jo nettopp det at vi holder oppe samarbeidet på regionalt og lokalt nivå, sier Hansen.

Hun legger spesielt vekt på det Kovtun sa om å styrke folkediplomatiet, og mener at akkurat det fungerer godt i grenseområdet. Hun vurderer nå å la storpolitikk være storpolitikk.

– Jeg tror at vi er nødt til å forbeholde oss retten til å tenke og handle lokalt, og å ha det perspektivet i det vi kanskje både sier og gjør, og forholde oss til våre naboer som mennesker som bor på den andre siden av grensen, men dog veldig nært.