NRK Meny
Normal

Skal gjøre folkefest av nordområdepolitikk

Arctic Frontiers er ikke lenger et arrangement for politikere, forskere og næringsaktører. I år er også du invitert.

Arctic Frontiers

Victoria Braathen, Ole Øvretveit, Maria Varteressian i arrangementskomiteen for Arctic Frontiers.

Foto: Laila Lanes / NRK

Konferansen arrangeres for tiende gang i år. Konferanseledelsen har merket seg at mange i Tromsø ikke riktig helt vet hva denne konferansen er. Derfor vil de i år gi et tilbud for å få byens befolkning.

– Vi vil åpne opp for en folkefest i sentrum, sier Victoria Braathen.

Hun har ansvaret for den delen av konferansen som retter seg mot de unge, Arctic Frontiers Young.

Mens selve konferansen pågår på universitetet, vil det mandag til torsdag være gratis arrangementer som er åpne for alle, både på Stortorget, i Verdensteatret, i Rådhuset og på Tromsø bibliotek.

– Vi ønsker å inkludere og legge til rette for at folk skal kunne ta del i både meningsytringer og kunnskapsdelinger. Vi starter ute, for hva er vel mer passende enn å benytte den arktiske scenen når man skal sette søkelys på Arktis, sier Braathen.

Et av arrangementene skjer på Stortorget, ved Rakettkiosken. Temaet er Barentsgenerasjonen. Her skal unge folk, den generasjonen som har vokst opp i en tid med samarbeid i Barentsregionen, fortelle om sine erfaringer og sine synspunkt.

Stor interesse foreløpig

Ole Øvretveit, som er konferanseleder, forteller om stor interesse for konferansen. De regner med at opp mot 2.000 personer vil melde seg på.

Årets tema er industri og miljø. Ifølge konferansens nettsted krysses kommersielle og miljøverninteresser mest av alt i verden nettopp i Arktis.

Med store naturressurser er det mange aktører som leter etter økonomisk gevinst. Andre ser på Arktis som spesielt uberørt og med et sårbart miljø og vil ha begrenset industriell utvikling her.

Konferansen vil diskutere hvor denne grensen går mellom ressursutnyttelse og bevaring, mellom industri- og miljøverninteresser.