NRK Meny
Normal

Her gir mor ugleungene et skikkelig herremåltid

Før haukugla bestemmer seg for hvor den skal hekke, undersøker de hvor de finner mest mat. Her serverer uglemor sine små nøster en bedre muserett.

– Jeg antar at de får servert en fjellmarkmus, men er ikke helt sikker. Grunnen til at familien valgte å slå seg ned i denne fuglekassen er nok at den ligger like ved et gammelt jordstykke der det er mye mus, forklarer Øyvind Zahl Arntzen, daglig leder i Arntzen Arctic Adventures, som først publiserte videoen.

Videoen er filmet inne i en av fuglekassene til Varanger fuglepark. Videokameraet bla plassert inn i lokket til fuglekassen kun få dager før de tre siste ugleungene tok steget ut av det lune redet.

– Jeg var nysgjerrig på hva som foregikk inne i kassa. Jeg monterte kamerat ved å bytte lokk på kassa, og erstatte det med et nytt lokk, med påmontert kamera, dessverre var jeg nok litt sent ute i år, sier Arntzen.

Avhengig av hjelp

Da filmklippet ble tatt opp for fem dager siden, hadde alt en av ungene forlatt fuglekassa. De tre andre fulgte få dager etter.

Arntzen forteller at de fire nøstene ennå ikke er flyvedyktige. De har hoppet ut av fuglekassen, og tatt bena fatt opp i en nærliggende skråning.

Her sitter de nå som perler på en snor, prøver å gjøre seg usynlige, og venter på mat.

Haukugle

Uglene begynner å ruge når første egg er lagt, dermed får ungene ulik størrelse. Den største av ungene satt utenfor fuglekassa da fôringen av de tre småsøsknene ble filmet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det ser ut at uglefar kommer til mor med musene, og så fordeler hun ut til ungene etter skjønn, sier Arntzen.

Ennå går det noen uker til ungene selv kan begynne å fange mus, og familien blir trolig i området til ut i august.

Eneste par

Haukuglefamilien på videoen er den eneste av sin sort som hekker i fugleparken.

Uglene er av den selektive typen, og er å se hekkende i Nord-Norge i gode museår. Er det lite smågnagere, er de svært sjeldne å se. Men heller ikke i gode år, er de blant de mest utbredte fuglene i Finnmark.

– Jeg har hørt om et par andre hekkende haukuglepar i Varanger, sier Arntzen.

Haukugle

En av foreldrene til haukuglekullet i Varanger fuglepark fotografert nylig. De ser ut til å klare å ale opp alle sine fire unger.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Sjelden perleugle

Men i vår fikk de en enda sjeldnere gjest på besøk i fuglekassene.

– Et perleuglepar forsøkte å hekke hos oss. Det var veldig spennende, for de hekker egentlig ikke her i det hele tatt. dette er det første dokumenterte hekkeforsøket i Finnmark, sier Arntzen.

Men dessverre ble paret jaget bort fra reiret og eggene sine av de andre uglene.

Varanger fuglepark har 30 fuglekasser, og tre matestasjoner, som trekker til seg fugler.

I alt hekker 14 ulike fuglearter i kassene til fugleparken denne sommeren.

– I tillegg til haukugla så er lappmeisen og polarsisisk mest populær blant fuglekikkerne fra inn- og utland som besøker oss, sier Arntzen.