NRK Meny
Normal

– Jeg måtte konsentrere meg for å ta bildene

Det er ikke hverdagskost at to isbjørner rykker i tottene på en diger hvalross. Det er heller ikke helt vanlig å fange det hele med et kamera!

Jon Sandmo driver til vanlig som turoperatør på Svalbard. Men i helgen var det turoperatøren selv som opplevde et storslått naturmøte på Spitsbergen.

Fra kun 100 meters hold fikk han oppleve to isbjørner og deres konfrontasjon med en diger hvalross.

– Jeg var på hytten min i nærheten av Svea, da jeg så noe som gikk på isen nede ved vannet. Jeg så at det var to store isbjørner som holdt på med noe nede i vannkanten, og tenkte først at det var en sel, forteller han til NRK.

Hvalross og isbjørn

Jon Sandmo fikk summet seg og tatt disse unike bildene av en konfrontasjon mellom isbjørn og hvalross i helgen.

Foto: Jon Sandmo

Konfrontasjon med en diger hvalross

Sandmo er vant til å se isbjørn, men da han ved nærmere øyekast så at de holdt på med en diger hvalross, bestemte han seg for å kjøre nærmere.

– Jeg så at hannbjørnen fulgte med mens binna stakk hodet ned i vannet. Så kom hvalrossen opp i full fart.

– Hva tenkte du da?

– Det var en opplevelse å bare se på det, jeg måtte konsentrere meg for å ta bildene. Jeg har aldri sett konfrontasjon mellom isbjørn og hvalross tidligere, sier han.

Han forteller at binna var radiomerket, og at hannbjørnen var dobbelt så stor.

– Det er jo paringstid nå, og hannbjørnen var stor. Det er vanskelig å vurdere hvalrossen, men den var ikke akkurat liten, sier Sandmo.

Målte krefter

Han forteller at isbjørnen ikke har sjanse til å ta en hvalross i vannet.

– De veier jo nesten ett tonn. Men dette handlet vel mest om en konfrontasjon mellom dem, hvor de målte krefter, sier han.