Hopp til innhold

Arkitektfirma designer fugleskjul i Varanger

Verdens nordøstligste og kanskje mest spesielle arkitektkontor ligger i Vardø. Her designer de fugleskjul så sjeldne arktiske fugler blir lettere tilgjengelig.

Fugleskjul i naturen

Hvert skjul blir tegnet i terrenget det skal stå i.

Foto: Tormod Amundsen

Arkitekt og fugleentusiast Tormod Amundsen driver arkitektkontoret «Biotope» sammen med samboer Elin Taranger. Bedriften har tre ansatte og alle jobber med fugleprosjekter og naturtilrettelegging. Her er arkitekt-tegnede fugleskjul, satt ut på perfekte utkiksplasser, en viktig del av naturtilretteleggingen.

Fugleentusiaster vet om Varanger

Sammen med Elin Taranger har Tormod Amundsen innredet kjellerstua i bolighuset sitt til arbeidslokaler. Huset ligger nesten helt nede i fjæresteinene. Helt i nærkontakt med det begge er lidenskapelig opptatt av, det spesielle fuglelivet som finnes i Varangerområdet.

Det manglet ikke på advarsler da Tormod Amundsen og Elin Taranger bestemte seg for å flytte til Vardø. Men etter flere år med målrettet markedsføring, blogging igjennom facebook og foredragsturneer, merker turistnæringen en kraftig vekst i besøkende som vil oppleve fuglelivet i Varanger.

– Varanger er i ferd med å bli en eksklusiv fugledesinasjon med spesiallaget tilrettelegging, forteller Amundsen.

And i Vardø

Mange tusen dykkender har fast tilhold hele vinteren i Varanger.

Foto: Tormod Amundsen

Samarbeider med Nasjonale turistveier

Amundsen og medarbeiderne i Biotope i nå gang med å sy sammen en gjennomført tilrettelegging som går fra Varangerbotnen ut til Vardø, og Horn øya, over til Båtsfjord, og Kongsfjord. Det å bygge fugleskjul er en viktig del av denne tilretteleggingen.

På laget har de også med seg Nasjonale turistveier som vil være med å utvikle Varanger som en helhetlig fugledestinasjon.

– Målet er å sy sammen en sammenhengende fugleløype med fugleskjul så fuglekikkere fra hele verden vil besøke Varanger, forteller Tormod Amundsen.

Skjul på islageret

Produksjonen av fugleskjul skjer på et is-lager i Vardø.

Foto: Tormod Amundsen

Produksjonen foregår lokalt

Produksjonen av fugleskjul foregår bare noen hundre meter unna kontoret. Et nedlagt is-lager gir ly for vær og vind hele året. Her holder to lokale snekkere på å bygge neste fugleskjul

Fugleskjulet det jobbes med når jeg er innom, skal stå i fjæra i Vestre Jakobselv i Vadsø kommune, og hvert skjul blir tegnet ut fra stedet der det skal stå.

–Vi tegner det ut fra hvilke siktlinjer og hvilke fuglearter som finnes på stedet, og hvordan vi vet fuglekikkere bruker området, forteller Amundsen.

I tillegg er fugleskjulet bygget for å tåle storm og uvær.

Fugleskjul i Vardø

Fugleskjulene er naturtilrettelegging for alle.

Foto: Tormod Amundsen

Tilrettelegging for alle

Fugleskjulene skal også kunne brukes av lokalbefolkningen, dette er naturtilrettelegging for alle.

– I tillegg tar vi hensyn til den mest interesserte gruppen med fuglekikkere, forteller Amundsen.

Et fuglekikkerskur nært folk i Vardø er blitt en stor suksess. Hele vinteren går det skispor ned til skjulet. Derfra kan lokalbefolkning og turister få godt utsyn over det rike fuglelivet ute i Bussesundet. Der har mange tusen dykkender fast tilhold hele vinteren. Fugleskjulet gjør at interesserte kan stå komfortabelt og nyte synet.

Varanger en verdensattraksjon

Tormod Amundsen forteller at ideen med å tegne egene fugleskjul ble skapt da han som ung fuglekikker reiste rundt i Norges land med kikkert og kamera , på jakt etter spesielle fugler.

Nå skal en sammenhengende fugleløype i Øst-Finnmark, få fuglekikkere fra hele verden til å komme på besøk.

Han opplever at Varanger i ferd med å bli verdenskjent i fuglekikkermiljøet.

– Det er en verdensattraksjon, så det her handler om å ta tak i det og begynne å formidle det, forteller Tormod Amundsen i arkiteksfirmaet «Biotope»


Flere nyheter fra Troms og Finnmark