Hopp til innhold

Sannheten om nordlysets pionér

Til tross for god forskning på nordlyset ble arbeidet til Kristian Birkeland oversett både i Norge og i utlandet i lang tid.

Nordlysets gåte

Kristian Birkeland sitt ensomme, turbulente og korte liv blir fortalt i dokumentarfilmen 'Nordlysets gåte'

Foto: Ingun Alette Mæhlum

Hans ensomme, turbulente og korte liv blir fortalt i den nye dokumentarfilmen «Nordlysets gåte».

I 2017 er det 100 år siden Kristian Birkeland – også kjent som nordlysets far – døde. Nå er en film om hans korte, men innholdsrike liv under produksjon.

– Vi har valgt å rekonstruere ganske mange viktige og sentrale begivenheter i livet hans. Med oss har vi fått skuespiller Jan Gunnar Røise som spiller Kristian Birkeland

Mona Steffensen, produsent

Ønsket å tilhøre eliten

Birkelands store drøm var å kunne tilhøre vitenskapens elite og han forsøkte seg på mye innenfor vitenskapen. Matte ble prøvd ut, men det var til slutt fysikk som ble hans store felt innenfor vitenskapen.

Birkeland fikk blant annet til å ta bilde av innsiden av hånden sin, før William Röntgen – som er kjent for å ha oppdaget røntgenstråler.

Han fikk bygd et observatorium på Haldde-toppen Alta i Finnmark med pengehjelp fra Stortinget.

Motivasjonen til Stortinget for å gi penger til Birkelands forskning var for å finne ut hvordan nordlyset oppstod.

– En teori var at nordlyset kom strømmende ut fra fjellet og derfor ble observatoriet plassert akkurat på Haldde-toppen

Trond Brede Andersen, regissør

Forstyrrelser i magnetfeltet

På dette fjellet tok Birkeland og hans assistenter i bruk værballonger og gjorde flere andre eksperimenter for å forske på nordlyset.

Birkeland ville måle om det var elektrisitet i atmosfæren og om dette skapte forstyrrelser i magnetfeltet. Han mistenkte at sola var kilden han var på jakt etter.

Gjennom forskning mistenkte han at når solstråler sender ut ladde partikler treffer disse jordas magnetfelt og dras mot polene. Solpartiklene reagerer med jordas atmosfære og dermed skapes nordlyset.

Denne forskningen skapte stor begeistring generelt i Norge og førte til stor anerkjennelse i hovedstaden.

Slaktet av britene

Kristian Birkeland var i godt humør og gledet seg til å sende forskningen sin til England for å bevise til anerkjente britiske forskere om at han fortjente å bli tatt opp i britisk forskning.

Men teorien til Birkeland ble forkastet. Arbeidet til Birkeland forstyrret verdensbildet til britene og kunne derfor ikke anerkjennes.

– Dette knuste Birkeland og han ble fort motløs. Han store drøm om å kunne bli en internasjonal anerkjent forsker hadde fått seg et skudd for baugen, ifølge Andersen.

For å komme på noe nytt bygde han en elektrisk kanon som han ønsket å selge til våpenindustrien for å finansiere forskningen sin. Selv om kanonen ble en fiasko så Birkeland nye muligheter i nordlysforskningen sin.

Etter fiaskoen kom Sam Eyde inn og hjalp han videre med forskningen.

Premiere til høsten

– Birkeland sitt liv er lite dokumentert og det finnes lite bilder og videoer som viser hvem han var og hvordan han jobbet. Dette har gjort arbeidet med filmen svært omfattende, sier Steffensen.

NRK har kjøpt rettighetene til filmen, som har premiere til høsten.