NRK Meny
Normal

Russ fikk egg i fronten – skremt av barns oppførsel

Allerede før russefeiringen er skikkelig i gang har russen flere ganger måtte vaske bilene for egg.

Marita Bringsli og Marte Suhr

Marita Bringsli (t.h.) advarer mot pøbelstreker fra barn og ungdom mot russen. Her med medruss Marte Suhr.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Det var ganske ekkelt. Jeg skvatt og ble redd, og fikk et lite rykk i rattet, sier rødruss Marita Bringsli i Alta.

Russebilen «The Mystery Machine» til Bringsli og klassevenninnene har så vidt kommet seg på veien før de opplevde sine første angrep på bilen. Særlig én episode hvor Bringsli kom kjørende alene skremte henne.

– Jeg kom under gangbrua på Elvebakken, så kom det et egg, og så et til, forteller hun.

Kaster egg på russebil.

Advarer

Bringsli klarte ikke å se hvem det var som kastet eggene, men er ganske sikker på at det var barn eller ungdomsskoleelever.

Hun advarer mot slik oppførsel, og håper foreldre i Alta kan ta en prat med sine barn om dette nå like før russetiden braker løs for alvor.

– Det handler om trafikksikkerhet, minner hun om.

– Det gjelder ikke bare oss, men også andre trafikanter, blant annet unger som skal krysse veien, sier venninnen Marte Håkegård Suhr.

Russebil med eggeskall

Russebilen «The Mystery Machine» har flere ganger måttet vaskes etter angrep med egg og snøballer. Her er eggeskall i grillen.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Irriterende

Eggepisoden på Elvebakken er ikke den første for «The Mystery Machine». Også utenfor den videregående skolen og ungdomsskolen i Alta har bilen blitt angrepet.

– Det kastes egg og snøballer på bilene. Vi har vært flere ganger og vasket bilen vår for egg. Det har skadet lakken, og den røde lakken under kommer fram. Det er irriterende. Vi har jobbet, malt og stått på, sier hun.

– Det må ikke bli slik vi har sett på Facebook at foreldre forsvarer barna, og beskylder russen for å være verst. I de fleste tilfeller er det ikke slik, sier Bringsli.

Kan bli holdt ansvarlig

Svein Tore Nilsen er politioverbetjent i Alta. Han sier at bilførere må ta høyde for at det skjer uventede ting i trafikken.

– Men spørsmålet er om man skal vente at det kastet stein eller egg på bilen. Det skal man jo ikke, sier Nilsen.

Han advarer om at ulykker kan skje, både ved at russebilen kolliderer med andre kjøretøy og myke trafikanter langs veien.

Han minner også om at de som kaster ting på bilene kan bli strafferettslig ansvarlige ved en ulykke.

Terrordag over styr

– Ikke minst kan man sitte igjen med dårlig samvittighet om man vet man har forårsaket en ulykke, sier Nilsen.

Men at russen er helt uskyldige vil ikke rektor ved Alta videregående skole gå med på. Mandagens terrordag på skolen gikk nemlig over styr.

– Det tok litt av, og verken elever fra ungdomsskolen og våre elever kunne gå ut av bussen uten å bli dynket. Jeg tok et møte med dem mandag om hva slags ansvar russen har, sier Inger Persen.