NRK Meny
Normal

Rettssaken i gang

Rettssaken går for Nord-Troms Tingrett nå. Vi følger saken fortløpende.

Aktoratet i rettssaken, Elin Nordgård Strand (t.v.) og Ole B. Sæverud

Aktoratet i rettssaken, Elin Nordgård Strand (t.v.) og Ole B. Sæverud.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Retten ble satt klokken tre over ni.

Dommer Unni Sandbukt gikk gjennom rettens sammensetning, introduserte sine meddommere, tiltalte, tiltaltes forsvarere, aktorat og andre som hører til retten.

Da dommer Sandbukt leste opp tiltalen, virket tiltalte rolig, men sliten. Han så ned i bordet og fulgte med på teksten. Han erkjente som ventet ikke straffskyld etter tiltalen.

Da aktor Ole B. Sæverud fikk ordet, gikk han gjennom sakens fakta. Han kommenterte at det ikke synes å være uenigheter om saksforløpet.

Sakens kjerne

Etter å ha presentert vitnene som skal opptre i løpet av saken, gikk aktor Sæverud rett på det som synes å bli et avgjørende punkt for denne saken: Hva må til for at det skal foreligge straffskyld?

Tiltalte har gjennom sine forsvarere tidligere uttalt at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, forårsaket av hasjrøyking. Sæverud argumenterte for at det likevel ikke fritar tiltalte for straffskyld.

Hvem og hvordan ikke et tema

Etter at førstestadsadvokat Sæverud var ferdig med sin innledning, fikk forsvarer Christan Wiig ordet. Han bekreftet at denne saken ikke vil stå på hvem og hvordan trippeldrapene i slutten av mars ble utført.

– Det vil ikke bli et tema. Tema for saken blir om tilalte skal dømmes til tvunget psykisk helsevern, alternativet er forvaring – slik aktor har bedt om – eller en tidsbestemt fengselsstraff, sa Wiig.

Aktoratet har lagt ned påstand om forvaring i 21 år samt erstatning til de etterlatte.

Vi følger saken videre!