NRK Meny
Normal

Rekordvarme på Svalbard har gitt beboerne helt nye muligheter

Fredag var det varmere på Svalbard enn i Bergen og Stavanger. Kun et fåtall ganger siden man begynte med væremålinger har det vært varmere.

Godvær på Svalbard

Saga Jernudd (til venstre), Bjørn Egil Strathmann og Lisa Myhren brukte godværet til å gå på Platåfjellet på Svalbard.

Foto: Bjørn Egil Strathmann

– Det er helt fantastisk. Vi har spist frokost i solveggen her. Det er noe jeg aldri har opplevd, sier Bjørn Egil Strathmann, resepsjonist på Spitsbergen Travels på Svalbard.

Ifølge yr.no ble det målt temperaturer på 17,9 grader på øygruppa både torsdag og fredag. Til sammenligning ble det målt 19 grader i Oslo, og bare 13 grader i Bergen og Stavanger.

Uvanlig varmt

Meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge, Sjur Wergeland, sier til Svalbardposten at det bare har vært målt høyere temperaturer åtte ganger siden man startet å målingene.

– Dette er den åttende varmeste temperaturen noensinne målt på flyplassen. 16. juli 1979 var for øvrig den varmeste med 21,3, sier Wergeland til avisen.

Bjørn Egil Strathmann på Spitsbergen Travels sier at turistene også lar seg overraske av det gode været.

– Mange lurer på om dette er normalt. Vi har som regel fine dager om sommeren, men når det er så vindstille som det er nå, blir det ekstra varmt, forteller han.

Godvær på Svalbard

Været var fint på Svalbard også i helgen. Slik så det ut i Longyearbyen søndag kveld.

Foto: Marit S. Andreassen

Litt kjøligere de kommende dagene

– Vi har nytt dagene, vært masse på tur. Folk har ligget på stranden i bikini, og til og med badet i havet. Badetemperaturen har vi ikke målt, men det var ikke mye å skryte av, sier han.

De kommende dagene er det meldt litt mer moderate temperaturer. Longyearbyen ser ut til å bli varmest, med temperaturer på rundt 12–13 grader.

Det er likevel et godt stykke over normaltemperaturen for juli på øygruppa, som vanligvis ligger på 5,9 grader.

– Vi håper selvfølgelig på mer uvanlig sommervær. Men nå skal jeg på topptur, sier Bjørn Egil Strathmann.