Reagerer på at idrettens arkiver «låses bort»: – Kan gå utover viljen til å støtte idretten

Knut Bjørklund frykter store økonomiske konsekvenser for idretten i hele landet på grunn av måten åpenhetsdebatten har blitt håndtert på av ledelsen i Norges Idrettsforbund.

Knut Bjørklund, leder av Troms Idrettskrets

Knut Bjørklund, leder av Troms Idrettskrets.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Jeg frykter at dette vil svekke norsk idretts omdømme, og at det vil gå utover den muligheten Norges Idrettsforbund har til å ivareta sin samfunnsoppgave ved å sørge for gode tilbud til barn og unge, sier leder av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund.

Etter mye kritikk og oppfordring fra kulturministeren valgte idrettsstyret fredag å gi innsyn i vedlegg fra det nåværende styrets tingperiode. Altså fra juni 2015 og fram til 1. januar 2017.

Men det betyr også at detaljene i pengebruken fra blant annet Sotsji-OL forblir hemmelig. Knut Bjørklund har tidligere fortalt til NRK at han tror dette betyr at de har noe å skjule.

– Kan gå utover viljen til å støtte idretten

Nå tar Bjørklund til orde for et ekstraordinært idrettsting, skriver VG som omtalte saken først.

– I den situasjonen som idrettsforbundet befinner seg i nå er det en smal og enkel sak å kalle inn til et ekstraordinært ting. Vi skal uansett ha ledermøte i løpet av våren. Da skal det ikke mye til for å utvide det så vi kan behandle den dagsaktuelle situasjonen, sier Bjørklund til NRK.

Han mener idretten i Norge må få diskutere at idrettens arkiver fra 2007–2015 skal «låses bort».

– Vedtaket kan gå utover kommunenes og fylkeskommunenes vilje til å støtte oss økonomisk, og bedriftenes vilje til å sponse norsk idrett. Bare en liten dreining på den viljen kan få betydelige konsekvenser.

Verken Sven Even Maamoen, avtroppende leder i Akershus idrettskrets, eller Roar Bogerud i Buskerud idrettskrets har tro på en ekstraordinært ting.

– Vi tar disse debattene internt, og per i dag er det ingenting som tilsier at vi skal trenge et ekstraordinært idrettsting, sier Bogerud.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau i Norges Idrettsforbund sier de skal gjøre det de kan for å få forbedringer og for å få mest mulig aktiviteter for pengene i deres arbeid.

Foto: Kim Kr. Nordli

Mer transparent

Norges Idrettsforbund ved styremedlem Anne Berit Figenschau uttaler seg på vegne av idrettspresident Tom Tvedt. Hun sier at de kommer til å legge opp til en god debatt rundt situasjonen på ledermøtet.

– Det var en krevende diskusjon i styret om hvor vi skulle sette streken, men alle ble med på å sette strek fra vi selv gikk på vakt. Vi skal gjøre det vi kan for å bli mer transparent fremover, og mest mulig av midlene som kommer skal gå til aktivitet, lover hun.

Figenschau respekterer frykten til Bjørklund, men mener den er ubegrunnet.

– Vi skal levere på de kravene Kulturdepartementet har satt, nå og framover. Vi opplever at lokale politikere ser hvor viktig idretten er, og hvilket lim det skaper i lokale samfunn. Så vi deler ikke den frykten, sier Figenschau.