Professor (70) vil studere igjen, men må vise sitt 51 år gamle vitnemål

Etter 35 år som ansatt på UiT Norges arktiske universitet måtte den pensjonerte professoren tørke støv av sitt 50 år gamle vitnemål for å få studieplass.

Erling Ravna

Den pensjonerte professoren Erling Ravna ønsker å studere ved UiT igjen.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

– Siden jeg ikke hadde vitnemålet eller annen dokumentasjon tilgjengelig da jeg søkte, tenkte jeg at skolen ville gå god for meg. Det gjorde de ikke, og det låter litt merkelig og rart ut i hodet mitt.

Det sier pensjonert førsteamanuensis og professor Erling Ravna ved Institutt for geologi på UiT Norges arktiske universitet til NRK.

Etter flere år i tenkeboksen søkte han tidligere i år på emnet Samisk kulturkunnskap ved UiT. Siden han ikke visste hvor vitnemålet fra 1966 var, søkte han på emnet i troen om at sin lange ansiennitet ved skolen var godt nok.

Pensjoniststudent

Det var det ikke. I en e-post til Ravna skriver UiT at dersom han ønsker plass må han levere inn sitt 51 år gamle vitnemål fra videregående skole som viser til generell studiekompetanse.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få bruk for mitt gamle vitnemål igjen. Jeg lurte på om jeg faktisk hadde et vitnemål som håndfast bevis på at jeg har generell studiekompetanse. Det er ikke noe du tenker at du får særlig mer bruk for, sier 70-åringen.

Da Ravna forsøkte å vise til at han med sin lange fartstid med skolen alltid har hatt generell studiekompetanse, fikk han beskjed om at «det holder ikke».

– At jeg har professorkompetanse var ikke ensbetydende med at jeg har generell studiekompetanse. Det stusser jeg litt på, smiler Ravna.

Ravna, som kaller seg en pensjoniststudent, sier at han også i 2015 søkte på et enkeltemne, da ved den Samiske høyskolen. Den gangen behøvde han ikke å ettersende dokumentasjon.

Skal ordne det

Han understreker at det ikke er et stort problem at skolen har etterspurt dokumentene, men har gjort seg opp tanker rundt hendelsen.

Når han er tilbake fra ferie vil han sende inn vitnemålet, slik at han ikke mister plassen.

– Jeg håper at jeg rekker tilbake til fristen. Jeg har ventet på at dette kurset skulle starte opp, så det er beklagelig dersom kurset går uten meg på grunn av manglende dokumentasjon.

Han håper det at det løser seg, og regner med at det er regelverket som ligger til grunn.

Ingen mistro

Det bekrefter seksjonsleder Joakim Bakkevold for studieinformasjon og opptak ved UiT.

– Det handler ikke om mistro til en tidligere ansatt, men at våre studenter må oppfylle de kravene som stilles til å kunne starte på emnet.

Bakkevold forteller at opptakskontoret ikke har tilgang til personalinformasjon i opptakssammenheng, og at Ravna derfor blir behandlet på lik linje med andre studenter.

– Denne tidligere ansatte oppfyller helt klart alle krav til generell studiekompetanse, men vi trenger dokumentasjonen for å legge rett informasjon i systemet.