Hopp til innhold

Politiet og kjøpesentrene i Tromsø går sammen for å håndtere ungdom som slåss og truer

– Vi ser en økning i slåssing, avtalte slåsskamper, trusler, og ungdom som har begynt å lefle med rus, sier politioverbetjent i Tromsø Kenneth Helberg.

Politiet og kjøpesentrene

SAMMEN: Elisabeth Karlsen, senterleder for Pyramiden kjøpesenter, Laila Myrvang på Jekta storsenter, politioverbetjent Kenneth Helberg og hans kollega Trine Grøttheim, senterleder på Nerstranda senter Veronica Evertsen og Grete Irtun, senterleder på K1 møtes jevnlig for å diskutere situasjonen blant ungdommen i Tromsø.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

I flere norske byer gir utagerende ungdom hodebry.

I Oslo blir utviklingen kalt et trendskifte som gir grunn til bekymring. I Tønsberg forteller ungdom om et lite, men «spinnvilt» miljø, og i Stavanger hevder politiet at grov vold blant unge er blitt en trend.

Da en 16 år gammel gutt ble knivstukket i Sandnes sentrum lørdag, ble hendelsen filmet og delt på sosiale medier.

– Ofte kan volden og truslene være rettet mot tilfeldige personer. Det er en skremmende utvikling vi har sett det siste året, sier Kenneth Helberg i politiet.

I Tromsø har politiet derfor nå gått sammen med byens kjøpesentre for å prøve å gjøre noe.

Her er det snakk om en gruppe ungdom i alderen 13 til 15 år. Til sammen er det rundt 15 ungdommer som gir politiet utfordringer.

Kenneth Helberg

GOD KONTAKT: Kenneth Helberg er ofte ute blant ungdom i byen. Her fra et besøk på Sommerlyst ungdomsskole.

Foto: Petter Strøm / NRK

Hjelp fra kjøpesentrene

– Vi ser at ungdommen gjerne trekker inn på kjøpesentrene i byen. Der er det varmt, der er det mye ungdom, og det er en del steder du kan gjemme deg litt bort, sier Helberg.

Laila Myrvang er senterleder for byens største kjøpesenter, Jekta storsenter. De har god kjennskap til ungdommene Helberg snakker om.

– Det er utrolig mye flott ungdom i byen, men vi har en håndfull som gir oss utfordringer, sier hun.

Laila Myrvang

VIL IKKE JAGE DEM: Laila Myrvang senterleder på jekta storsenter ønsker ikke å jage ungdom vekk fra kjøpesenteret sitt. – Men vi ønsker at Jekta skal være et sted der alle kan føle seg trygge, sier hun.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Sammen med politiet tror de at de kan håndtere situasjonen.

– Vi har jevnlige møter, og rapporterer til hverandre ukentlig. På den måten kan både vi og politiet ha kontroll på hva som rører seg i byen, sier Myrvang.

– Det samarbeidet er veldig fruktbart for oss. Kjøpesentrene har kontakt med ungdommen hver dag. De kjenner dem godt, de prater med dem og de kan være tydelige voksenpersoner, sier Kenneth Helberg i politiet.

– I tillegg får vi vite hvem som er der og hvem som holder på med tull, sier han.

Kjøpesentrene i byen har også bestemt seg for å prøve å gi disse ungdommene en ny sjanse.

Få dem i arbeid

– For oss er det viktig å se ungdommen med snille øyne. Vi tror ikke på flere irettesettelser og formaninger. Vi må se dem for hvem de er, vi må stille krav, men vi må også kunne gi dem en ny mulighet, sier Veronica Evertsen, senterleder på Nerstranda senter.

Kjøpesentrene kan derfor tilby praksisplasser for ungdom som ønsker å jobbe noen dager i uken, i stedet for å gå på skole.

– Det er mange som ikke takler A4-skolen, og faller utfor. Vi ser at praksistilbudet har hjulpet flere. De møter opp på praksisplassen sin i tide, og gjør en kjempejobb. Kanskje kan den erfaringen motivere dem til å gjøre en innsats på skolen også, sier Kenneth Helberg.

Veronica Evertsen

UTGJØRE EN FORSKJELL: – Jo tettere vi sitter på hverandre og lytter til hverandre, desto større er mulighetene for at vi kan utgjøre en forskjell for noen få i alle fall, sier senterleder på Nerstranda senter Veronica Evertsen.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark