NRK Meny
Normal

Ordfører nektet direkteoverføring

Loppa-ordfører Jan-Eirik Jensen nektet direkteoverføring på nett fra kommunestyret. – Ulovlig, sier jurist i Norsk presseforbund.

Jan-Eirik Jensen

Ordfører Jan-Eirik Jensen i Loppa kommunen ville ikke tillate direkteoverføring fra kommunestyremøtet.

Foto: Rune Berg / NRK

– Vi har et vedtak fra 2011 om at man ikke skal filme i kommunestyret. Og da spørsmålet kom opp så brukte jeg min dobbeltstemme til å si nei. Bakgrunnen er jo at da vi gikk til valg så ønsket ikke vi i partigruppa dette, forklarer Jan-Eirik Jensen.

Det var en av innbyggerne i Loppa som kom med forespørselen i forkant av et kommunestyremøte i Loppa nylig. Men avslaget han fikk fra politikerne er ulovlig. Det sier jurist i Norsk Presseforbund, Kristine Foss.

– Må si ja

– Når det kommer en slik forespørsel, så skal møteleder si ja. Eneste grunn til å ikke tillate er dersom filmingen skjer på en slik måte at den er veldig forstyrrende for gjennomføringen av et møte. For eksempel ved å bruke sjenerende lyskastere eller at filmingen krever mye folk. Men at det er ubehagelig å ha et kamera til stede er ikke god nok grunn, sier hun.

Foss forklarer at det er kommuneloven som gir klare føringer på at filming skal tillates.

– Vi var sikker på at når vi hadde vedtaket fra 2011 om å ikke tillate filming, så gjorde vi en riktig avgjørelse nå også, sier Loppa-ordføreren.

Øksfjord

Øksfjord i Loppa kommune

Foto: Atle Markeng / NRK

Burde spurt tidligere

Men Jan-Eirik Jensen erkjenner nå at avgjørelsen var feil.

– Nå fikk vi jo denne forespørselen dagen før kommunestyremøtet. Vedkommende som ville filme burde levert inn forespørselen en uke før, slik som det gjøres med andre spørsmål. Så kunne vi jo fått undersøke litt, mener Jensen.

Nabokommunen Alta har i flere år selv tatt initiativ til overføring av kommunestyremøter til nett. Leder for kommunens servicesenter, Bjørn Conrad Berg, sier responsen fra både møtedeltakere og publikum har vært god.

– Vi ser jo på dette som et servicetilbud til innbyggerne. Åpenhet er viktig, sier Berg. Han mener det er viktig for kommunen at det er full åpenhet om kommunestyremøtene.

– Møtene i Alta streames jo både på nett og sendes på radio. Vi anser det for å være viktig for demokratiet, sier Berg.

Nå lover ordføreren i Loppa å rydde opp.

– Første sak etter ferien så vil jeg ta opp dette med overføring av kommunestyremøtene. Jeg får jo mange tilbakemeldinger fra folk som gjerne ønsker å få et bedre innblikk i hvilken jobb representantene gjør i kommunestyret, erkjenner han.