NRK Meny
Normal

Gatemagasiner slår seg sammen for å overleve

Gatemagasinene Virkelig i Tromsø og Ekko i Bodø slår seg sammen. Det kan redde begge bladene. Og holde rusavhengige unna kriminalitet.

Kenneth Jakobsen

Kenneth Jakobsen solgte Ekko i Bodø i 2012.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I Tromsø har gatemagasinet Virkelig i flere år vært et kjent innslag i magasinfloraen. Rusavhengige og andre vanskeligstilte har stått på gatehjørner, utenfor kjøpesentre og andre steder der folk ferdes, og tilbudt bladet til leselystne.

Trang økonomi

Men selv om publikum er positive og salget har gått bra, så har både Virkelig og det tilsvarende bladet i Bodø, Ekko, hatt en vanskelig økonomi. I Bodø måtte de innstille virksomhetene i høst, fordi det ganske enkelt ikke var penger til å drive videre.

I 2012 ble Ekko-selgerne tvunget ut av kjøpesentrene for å selge magasinet:

Ekko-selgere ble nektet inngang på City Nord

Tok kontakt med Tromsø

Da pengekassa i Bodø var tom, var gode råd dyre.

– Vi tenkte det kunne være en god idé med et samarbeid. Derfor tok vi kontakt med Tromsø for å høre om de tenkte i samme baner, sier styreleder i Ekko, Jørn Sørvig.

Og i Tromsø ble henvendelsen godt mottatt.

Eirik Junge Eliassen

Redaktør i 'Virkelig', Eirik Junge Eliassen, sier at samarbeidet kom i grevens tid, også for dem.

Foto: Christian Haakstad Nordlund

– Det er ikke til å legge skjul på at dette samarbeidet også kommer til å redde vårt blad. Det sier redaktør for Virkelig, Eirik Junge Eliassen.

For også i Tromsø var man i ferd med å komme til et punkt, der utgiftene for å produsere magasinet ble større enn inntektene.

– Vi har slitt i mange år for å holde hjulene i gang, sier Eliassen.

– Sammenslåinga fører til en opplagsøkning som i sin tur gir en sunnere økonomi for begge magasinene, sier han.

Glede i begge byer

– Å holde disse magasinene i live, det er kriminalitetsforebyggende, sier Eirik Junge Eliassen.

– Rusavhengige har ikke så mange muligheter til å skaffe seg inntekter, kriminalitet og prostitusjon er nærliggende. Salg av gatemagasiner kan hindre dette, sier han.

Vi har snakket med selgere både i Bodø og i Tromsø, og de er glade for at det nå blir en løsning som gjør at begge bladene kan fortsette å komme ut.

– Jeg håper virkelig at dette gjør at arbeidsplassen vår blir trygg i mange år framover, sier en av selgerne, som vil være anonym.

Men nå kan du altså fortsatt treffe han når du er ute i byen.