NRK Meny
Normal

Nye TV-fjes «grugleder» seg til «Nordnytt»-sendingene

Det snart 20 år gamle nyhetsprogrammet «Nordnytt» får tre nye programledere denne høsten. To av dem er nesten helt ferske også for publikum.

Marit Garfjeld og Hege Iren Hanssen

Marit Garfjeld og Hege Iren Hanssen blir nye programledere i Nordnytt.

– Jeg føler at det er en stor oppgave å påta seg. Samtidig liker jeg veldig godt å være på direkten. Det er artig og gir masse energi, sier Hege Iren Hanssen, opprinnelig fra Andørja.

Du har sikkert sett og hørt henne rapportere og intervjue fra festivaler eller andre kulturarrangement. Kanskje du også har hørt hennes mange reportasjer fra kulturlivet i nord. Noe hun for øvrig skal fortsette med i tida framover når hun ikke er programleder i «Nordnytt».

– Vi er så heldige å ha et helt NRK-hus med folk som kan veldig mye om denne rollen. Produsentene for sendingen for eksempel er rutinerte og deler raust av sin erfaring, sier Hege Iren.


Både erfaren og ny


Mandag ser du henne presentere dagens nyheter fra Troms og Finnmark i «Nordnytt»-studio. Hege Iren er førstemann ut og det er egentlig Marit Garfjeld glad for. I kantina på NRK tar de seg en kopp kaffe og diskuterer forskjellige utfordringer.

– Det er fint at vi er to sammen med relativ lik bakgrunn. Da kan vi støtte hverandre, sier Marit og ler.

Jenta fra Lyngen i Nord-Troms har også noe erfaring i å være direkte på TV. Også har du helt sikkert hatt Marit som følge på morgenen når hun har ledet morgensendingene fra NRK Troms, eller produsert radioprogrammet «Nordpå».

– For mange år siden var jeg medprogramleder i TV-Tromsø i programmet «Casablanca». Der mente jeg en del om film. Det blir nok noe annerledes enn å presentere nyheter, sier hun.

Begge programlederne håper folk har litt tålmodighet med dem i starten, men at de vil like å ha dem hjem i stua.


Trene, øve, prøve

I flere dager har Hege Iren, Marit og tredjemann Morten Kræmer, hatt studiotrening.

Morten Hopkins Kræmer

Nytt fjes i Nordnytt, Morten Hopkins Kræmer.

Foto: Ingun Mæhlum / NRK

Morten startet sin tv-karriere allerede i 1998 som programleder for samlivsprogrammet, «Direkte sexy» som ble sendt på NRK2. Han har mer enn 100 direktesendinger bak seg, og har ledet «Førkveld» på NRK1 og «God Morgen Norge» i TV2. Han har også vært programleder i morgensendingen og «Nordpå» her lokalt.

– Dette jeg skal gjøre nå er helt nytt for meg. Det er fint å prøve noe annet. Vi er heldige som jobber et sted hvor du får utfordre deg selv med nye oppgaver, sier Morten.

Behov for fornyelse

Nina Birgitte Einem er nyhetssjef i NRK Troms. Hun var den første programlederen i «Nordnytt» sammen med Tom Søbstad. 2. november er det altså 20 år siden hun «sto i tv-ruta» som fersk programleder.

– Det er ikke enkelt å få de rette kandidatene til denne jobben. Vi må tenke kjønn, alder, dialekt, erfaring fra nyheter og feature og så videre. Men nå har vi to kvinner og to menn. De er fra Senja, Tromsø, Andørja og Lyngen. Det er vi glad for. Rollen som nyhetspresentatør krever mangfold, sier hun.

Nestor Åsali

Da «Nordnytt»-sendinga gikk på lufta første gang var Sveinung Åsali redaksjonssjef. Nå har han vært programleder for sendinga i 13 år og er sånn sett nestoren i denne sammenhengen.

Sveinung Åsali

Nestor i Nordnytt, Sveinung Åsali.

Foto: Ingun Mæhlum / NRK

– Dette er vel en av de mest spennende jobbene du kan ha i NRK, og det blir veldig bra å få nye kolleger, sier Åsali.

Han mener den største endringen på de årene han har vært med som programleder er at NRK nå begynner å sende mye mer tv på nett.

– Vi har for første gang sendt direkte om forslag til statsbudsjett for neste år på nett. Vi sender fra Festspillene i Nord-Norge, Ordkalotten og mye mer. Det blir nok den store endringen for oss alle i tida framover, sier han.