Hopp til innhold

Disse kartene kan sende redningsmannskapene på villspor

Flere steder i landet stemmer ikke Statens kartverks nye kart overens med lokale stedsnavn. Det kan svekke sikkerheten på påskefjellet.

Video Karttrøbbel

Stedsnavnene på nye kart fra Statens kartverk stemmer ikke overens med lokale stedsnavn. – Kan by på vanskeligheter, mener lokale redningsfolk.

Påska nærmer seg, og da reiser mange av oss til fjells. Men uante hindringer kan møte oss der. Kartverket har nemlig endret tradisjonelle stedsnavn til det ugjenkjennelige. Er uhellet ute kan hjelpen være på feil spor.

– I en redningssituasjon kan dette by på vanskeligheter. Vi som er lokalkjent forholder oss til helt andre navn enn det som står på kartene, sier Oddvar Seppola fra Kvænangen i Nord-Troms.

Et eksempel er Solmivann i Nord Troms - som på kartet heter Knutevann.

Dette navnet har vannet fått av Kartverket og navnekonsulenter i Oslo i 1991, uten at lokalbefolkningen visste om det.

Oddvar Seppola

Oddvar Seppola

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Lokalbefolkningen er engstelig

Kartverket har gjort samme øvelse på kartene over hele Norge. Bare i dette området i Nord-Troms er det gjort seks navnendringer. Det bekymrer lokalbefolkningen.

– Dette engster oss, sier Anne Gerd Jonassen i Kvænangen.

– Da vi ble oppmerksom på dette for vel et år siden sendte vi et brev til kartverket. Noen måneder senere sendte kommunen også et brev. Vi har ikke fått noe svar, sier hun.

Oppfordrer kommunene til å klage

Kartene til både politi og hovedredningssentralen i Nord Norge er levert av Statens kartverk.

Statens kartverk sier til NRK at de oppfordrer kommunene til å klage dersom det er feil i kartene.

Årsaken til at Kvænangen fortsatt venter på svar på sin klage er at kartverket ved en feiltakelse hadde arkivert og ikke behandlet deres klage i fjor sommer.