Han sammenligner dette med hva raftingturismen opplevde for noen år siden.
– Det var en bransje uten regulering. Så har de seriøse aktørene kommet med reguleringer, sier sanitetssjefen til NTB.
Han understreker at han ikke vet noe om kompetansen til guidene som var med da seks personer ble tatt av et stort snøskred i Kåfjord i Troms mandag. Fem av dem - inkludert en av guidene - mistet livet i ulykken.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- BILDER:
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Fra kontinentet
Guidene i følget som var utsatt for ulykken, var franske, mens turistene var sveitsere.
– Denne kulturen med skikjøring er noe nytt i Norge. Folk fra Sør-Europa ser flotte bilder av fjellene og sjøen. Hvis vi markedsfører denne typen turisme, må vi være forberedt på skredulykker, sier Halvorsen.
Han begrunner det med at turister som kan ha betalt mye for å ha noen dager i Nord-Norge, ofte kan ende opp med å ta en høyere risiko siden de ikke kan utsette turene til dager med lav skredfare.
– De som blir bare en uke, kan bli fristet til å gå for langt. Det er også viktig at guidene skaffer seg lokalkunnskap, eller at turistene bruker lokale guider.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
(Artikkelen fortsetter under videoen)
– Ta med hjernen på tur
Han peker på at ulykken viser hvor begrenset trygghet sikkerhetsutstyr gir.
Flere av dem som ble tatt av skredet, hadde utløst skredputer fra sekkene, men disse putene ble trykket flate av de enorme snømassene.
– Man må ta med hjernen sin på tur og vurdere risikoen. Og så må man tørre å ta konsekvensen av det man konstaterer og kanskje ta en mindre farlig tur, sier sanitetssjefen i Norsk Folkehjelp.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- NETT-TV: