NY MENINGSMÅLING: Nå må partiene i Lenvik på frierferd

Arbeiderpartiet, Høyre og Frp går tilbake, mens de mindre partiene øker sin popularitet i Lenvik. Det kan by på noen spennende samarbeid etter valget.

Ny meningsmåling

Øystein Elvevold (til venstre), leder i Lenvik Høyre, ordfører Geir-Inge Sivertsen, Tonni Nylund (Frp) og Per Inge Søreng i KrF studerer den ferske meningsmålingen.

Foto: Arild Moe / NRK

Valglogo

– Når det kommer til politisk samarbeid, så vil vi støtte den blokka som gir grunnlag for god SV-politikk. I perioden som har vært, har det vært Høyresida. I perioden som kommer, håper jeg på venstresida, sier ordførerkandidaten til SV i Lenvik, Katrine Boel Gregussen.

Fredag viser en rykende fersk meningsmåling gjort for Folkebladet, Nordlys og NRK at SV fortsetter å gå frem blant velgerne i Lenvik. Partiet har en oppslutning på 6,5 prosent, 1,4 prosentpoeng frem fra meningsmålingen i juni, og 2,2 prosentpoeng frem fra valget for fire år siden.

Samtidig går Arbeiderpartiet, som hadde en overlegen oppslutning på forrige måling, tilbake med 3,6 prosentpoeng. Også Høyre har tilbakegang, både i forhold til valgresultatet for fire år siden, og sammenlignet med forrige måling.

Meningsmåling Lenvik kommune

501 personer er spurt i meningsmålingen, som er levert av Norfakta for Folkebladet, Nordlys og NRK.

Småpartiene får makten i sine hender

Skulle dagens resultater stå seg den 14. september, betyr det at de fire småpartiene SV, Venstre, KrF og Sp, sammen med Lenviklista vil avgjøre maktbalansen i kommunen.

Slik resultatene er i dag, har Lenviklista fire representanter i kommunestyret. De fire småpartiene får alle to hver, ifølge gallupen. Det betyr at en konstellasjon av Ap, SV, Venstre og Lenviklista vil gi 17 representanter og et flertall i et kommunestyre som har 31 representanter.

Disse fire partiene har «funnet hverandre» i mange saker i inneværende periode.

Etter valget i 2011 inngikk Høyre samarbeid med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet om flertallet i kommunen. Senterpartiet brøt imidlertid ut av samarbeidet i mai 2013. Samarbeidet mellom Høyre, Frp og KrF gir, slik tallene taler i dag, bare 12 representanter.

Mandatfordeling Lenvik

Slik fordeler mandatene i Lenvik kommune seg ut fra dagens meningsmåling.

På frierferd

Det betyr at Geir-Inge Sivertsen (H) & co. må få støtte fra Sp og Venstre, eller Lenviklista, dersom han skal ha håp om å fortsatt holde i klubba.

– Vi ønsker selvfølgelig å fortsette konstellasjonen vi har i dag også etter valget. Men vi ser at summen av våre tre partier ikke har flertall, og da må vi søke flertall med noen andre, sier Sivertsen til NRK.

Leder for Lenviklista, Jon Kvistad, går langt i å antyde hvem de ønsker å samarbeide med etter valget.

– Gallup er gallup, og valg er valg. Det skal forhandles etter valget. Men vi har hatt et utmerket samarbeid med opposisjonen i denne perioden.

– Betyr det at du kan støtte Arbeiderpartiets Kjetil Johnsen som ordfører?

– Jeg har ingenting imot Kjetil Johnsen.