NRK Meny
Normal

Mener de siktede blir utsatt for press

Forsvareren til kvinnen som er siktet for å ha drept Per Vålnes hevder at politiet forsøker å presse de siktede til å tilstå.

Per Vålnes montasje
Foto: NRK

I Nord-Troms tingrett var det fredag tre parallelle avhør av de tre som er siktet for å ha drept Per Vålnes i Balsfjord i Troms.

Randulf Shumann Hansen

Randulf Shumann Hansen er forsvarer for den siktede kvinnen.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Randulf Shumann Hansen forsvarer den tidligere samboeren til Per Vålnes, ei 41 år gammel kvinne. Han reagerer på at det ble gjennomført tre avhør samtidig i Nord-Troms tingrett. Han mener det er et brudd på hvordan påtalemydigheten skal forholde seg til en siktet.

– Hun er en fri kvinne

Forsvarerne Randulf Schumann Hansen og Morten Furuholmen mener deres klienter ikke burde svare på spørsmål om saken.

– Man skal aldri utøve noe press for å få en siktet til å handle i en bestemt retning. Her har de innkalt til tre parallelle rettslige avhør, og det er tydelig at de ønsker å lage en regi og dramaturgi som er egnet som et pressmiddel.

– Det er jo ikke ulovlig med rettslige avhør?

– Nei, jeg vil ikke gå inn på det som har skjedd, men min klient er ikke varetektsfengslet, og heller ikke fengslet. Hun er en fri kvinne, sa Schumann Hansen.

Har ikke forklaringsplikt

Kvinna er likevel siktet for drapet på Per Vålnes, men forsvareren mener at det er naturlig at hans klient nekter å avgi sin forklaring i det rettslige avhøret i dag. Han reagerer også på at det ble gjort videoopptak av det som skjedde i retten.

I rettslige avhør har man ingen forklaringsplikt om temaer som kan føre til at man selv kan bli domfelt i en sak. Politiadvokat Morten Hermansen mener likevel det var viktig å begjære rettslige avhør av de tre siktede.

Morten Hermansen

Politiadvokat Morten Hermansen

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Det var naturlig når de tidligere ikke har forklart seg i avhør. Når vi fremlegger bevisene vi har er det naturlig å ha tre parallelle avhør.

– Vi har lenge ønsket å fremlegge bevis til de siktede, over det som har ført til siktelsen av de tre, og på den måten kanskje vi får en forklaring fra de siktede. Det er også ønskelig å se på de tiltaltes reaksjon når bevisene legges frem.

Førstestatsadvokat Lars Fause sier at de rettslige avhørene er et ledd i etterforskningsplanen som ble lagt da de var i møter med Riksadvokaten før jul.


Politiadvokat Morten Hermansen vil ikke si noe om hvorvidt fredagens avhør har bidratt til å komme nærmere en oppklaring i drapssaken. Heller ikke om hvilke bevis som ble lagt frem i retten. Det gjenstår en del etterforskning før påtalemyndigheten tar stilling til om saken henlegges, eller om det blir tatt ut tiltale mot de tre.