NRK Meny
Normal

Ny app skal sikre EM-suksess

Tromsø-forsker følger med på hvordan det står til med de norske landslagsspillerne gjennom nyutviklet mobilapp.

Fotball-app

Her er den nyutviklede mobilappen landslagsspillerne skal benytte i vinterpausen fram til kampen mot Kroatia i slutten av mars.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Fra sitt relativt beskjedne kontor på Idrettshøgskolen ved Universitetet i Tromsø skal førsteamanuensis i idrett, Svein Arne Pettersen, bidra til å sikre norsk EM-suksess også i 2015.

Etter 1-0-seieren i Baku på søndag – og Bulgarias poengtap hjemme mot Malta, har Norge grepet om tredjeplassen i gruppe H. Og også kontakt med gruppefavorittene Italia og Kroatia.

I den over fire måneder lange landslagspausen før bortemøtet med nettopp Kroatia i slutten av mars, har Pettersen fått ansvaret for å følge opp våre fremste menn.

Via en nyutviklet mobil-app skal Svein Arne Pettersen følge opp de norske landslagsspillerne i vinterpausen fram til møtet med Kroatia i slutten av mars.

Via en nyutviklet mobilapp skal førsteamanuensis Svein Arne Pettersen følge opp de norske landslagsspillerne i vinterpausen fram til møtet med Kroatia i slutten av mars. Foto/redigering: Gunnar Grindstein

Det skjer gjennom en nyutviklet mobilapp spillerne kan rapportere gjennom. Til Pettersen i Tromsø.

– Spillerne får et varsel klokken ni om morgenen der de daglig skal rapportere hvordan de føler seg, om de er slitne, treningsmengde og ikke minst hvor klare de er til kamp. Skadesituasjonen skal meldes inn en gang i uken, forteller Pettersen, som første gang ble dratt inn i landslagets støtteapparat da Drillo tok Norge til Thailand i januar 2012. Han var også med til Sør-Afrika og Zambia året etter.

Høgli: – Spennende

Pettersen har jobbet tett med dagens landslagssjef Per-Mathias Høgmo i mange år, blant annet de to siste periodene Høgmo var trener i TIL. Og skal nå følge opp den daglige selvrapporteringen de spillerne som ønsker det skal gjennomføre.

– Foreløpig har 12 av spillerne signert, forteller Pettersen.

En av dem er veteranen Tom Høgli, som i Baku spilte sin A-landskamp nummer 43.

Høgli mot Aserbajdsjan

Tom Høgli i duell med Mahir Shukurov under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Aserbajdsjan og Norge i Baku søndag. Norge vant 1–0. Høgli er blant de spillerne som daglig skal rapportere om egen tilstand fra sin klubbhverdag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes dette er veldig spennende. Det handler om å være klar når fløyta går i kamp. Og hvordan man forbereder seg til det. Om hverdagen din er god nok, sier Høgli, som til daglig spiller i FC København.

Han følger opp:

– Her kan det være ting å hente på hvordan man legger opp dagene, hva du bruker tida di på rett og slett. Hviler du nok? Stresser du for mye? Dette er nok framtida. Og Universitetet i Tromsø har vært dyktige på å fram litt nye ting som er viktig innenfor toppidrett, sier Høgli.

Han utviklet seg til å bli landslagsspiller i TIL, etter overgangen fra Bodø/Glimt foran 2007-sesongen.

Utviklet i Tromsø og Oslo

De nye App-en har fått navnet «pmSys» og er utviklet som et samarbeid mellom Universitet i Tromsø, Universitetet i Oslo og Simula Research Laboratory på Fornebu.

Professorene Dag Johansen og Pål Halvorsen har begge hatt sentrale roller, ifølge Svein Arne Pettersen. Også Norges Idrettshøgskole ved tidligere landslagslege Thor Einar Andersen har vært med i prosessen.

Ny app

Den nye mobilappen er utviklet ved Universitet i Tromsø, Universitetet i Oslo og Simula Research Laboratory på Fornebu.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Tromsø IL har vært brukt som pilotklubb i forhold til bruk av denne appen, som kan ha en oppdragende effekt og på spilleren. Og gi både spiller og støtteapparatet informasjon i forhold til hvordan spilleren presterer – og hvorfor, forteller Pettersen.

Han håper dette kan være en liten detalj som bidrar til at Norge kan fortsette poengplukkingen i EM-kvaliken i 2015.

– Kanskje kan man få noen små prosenter på den positive siden ved bruk av teknologi, slutter Svein Arne Pettersen.