Hopp til innhold

Hun våget å gå foran

Se dokumentaren om Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås.

Ingrid Bjerkås - Norges første kvinnelige prest

Hun var en pioner i prestekjole, en kvinne med sterkt kall og stort mot. Foto: Det teologiske fakultet

Hun var en pioner i prestekjole her i landet. I 1961 ble hun ordinert til prest. Og hun satte sinnene i kok, både i kirkelige kretser og blant dem som utdannet prestene her i landet.

Ingrid Bjerkås og Kristian Schelderup

Ingrid Bjerkås innsatt av biskop Kristian Schelderup, én av tre biskoper som var tilhenger kvinnelige prester i 1961. Seks av biskopene var mot.

Foto: www.kirken.no

I dokumentaren 1. juledag på NRK1 beklager Menighetsfakultetet den behandling Ingrid Bjerkås fikk for 50 år siden. Og biskop Solveig Fiske setter Bjerkås inn i nytt lys: Hun endret vårt bilde av Gud, sier biskopen.

Sterkt kall

– Har man fått et kall, kan man ikke nekte eller si nei fordi man er kvinne, sa Ingrid Bjerkås.

Hun fulgte sin overbevisning og ble prest i Berg og Torsken menighet, et værhardt prestegjeld på yttersiden av øya Senja i Troms.

Bjerkås var Bærumsfrue og godt gift, men valgte å studere teologi da krigen var over. Krigen ble et vendepunkt for henne, da fant hun tilbake sin kristne tro. Uredd sto hun fram mot nazistene og skrev flere brev til Quisling for å få han på bedre tanker.

(Saken fortsetter under bildet)

Brev til Quisling

Hun fordømte nazistene og krigsinnmarsjen i Norge. To ganger henvendte hun seg til Quisling for å få han på bedre tanker.

Foto: Riksarkivet

Kirkestrid

I 1961 blir hun ordinert til prest i Vang kirke på Hedmark av biskop Kristian Schjelderup.

Han var én av tre biskoper som var positiv til at kvinner skulle få adgang til presteembetet. Dette utløste en kirkestrid der hennes fremste motstandere befant seg i kirken og på Menighetsfakultet.

Sokneprest Ingunn Rinde

Sokneprest Ingunn Rinde har vært prest i Bjerkås sin menighet på Senja i 11 år, og har mange tanker om sin forgjenger.

Foto: Kåre Indreberg / NRK

De forfektet et bibelsyn som tok kraftig avstand fra kvinner i prestekjole. Seks av landets ni biskoper var mot kvinnelige prester. Ikke bare kunne man av samvittighetsgrunner nekte å bruke kvinnelig prest i menigheten, man kunne gjerne motarbeide henne, sa de.

Ansatte på Menighetsfakultetet drev en utstrakt virksomhet for å motsette seg ordinasjonen og hennes arbeid som prest på Senja. Det førte til et massivt press på den 60 år gamle damen som så gjerne ville følge sitt kall og vitne om Gud.

Hun sto i stormen

Menigheten i nord elsket henne. De som ennå husker Ingrid Bjerkås fra årene på Senja, har flotte skussmål å komme med:

– Kjærlig, omsorgsfull og tøff som en sjømann på havet! Dette var viktig for ei fiskeribefolkning i nord, i et område der alle reiser ut til den store kystmenigheten måtte gjøres med båt.

Også motstanderne bøyer kne:

Vidar Leif Haanes

Rektor på menighetsfakultetet Vidar Leif Haanes beklager den behandling Ingrid Bjerkås fikk for 50 år siden. Kirka trenger kvinnene, sier han.

– Jeg beklager den behandling som Ingrid Bjerkås ble utsatt for, sier nåværende rektor ved Menighetsfakultetet, Vidar Leif Haanes, femti år etter at landets første kvinne ble prest.

Professor i teologi, Inge Lønning, kommenterer historien om Ingrid Bjerkås:

– Man måtte nok være en godt voksen bestemor for å stå oppreist i den kirkelige stormen, sier han.

I NRK-dokumentaren 1. juledag presenteres viktig kirkehistorie og kvinnehistorie. Her snakker Ingrid Bjerkås selv om sine opplevelser, hentet fra NRKs rike arkivmateriale.

Sendes i reprise fredag 28. desember i NRK1, og i NRK2 på nyttårsaften.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark