NRK Meny
Normal

Nok en atomstans bekymrer

I helga stoppet en av de russiske atomreaktorene på Kolahalvøya nok en gang. Bellona mener dette viser at anlegget er uforsvarlig.

Kola Atomkraftverk

Kola atomkraftverk.

Foto: Rapp, Ole Magnus / SCANPIX

Søndag formiddag stoppa en av de fire reaktorene ved det russiske atomkraftverket på Kolahalvøya. Stenginga skjedde etter at temperaturen økte i reaktorens kjøleveske, og et sikkerhetssystem slo inn.

Ifølge nettstedet BarentsObserver ble reaktoren startet opp igjen mandag morgen. Da hadde eieren, dets statlige selskapet Rosenergoatom, funnet ut at det ikke var noe galt med anlegget.

Bekymret

Men selv om nødsystemene fungerte som de skulle, mener Bellonas daglige leder Nils Bøhmer at stansen gir grunn til bekymring.

– Dette er nok en nødstenging på relativt kort tid. I løpet av få måneder har det vært fire stenginger. Det tyder på at dette ikke er et veldrevet atomkraftverk, men et kraftverk som driver lenge etter at det burde vært stengt, sier Bøhmer, som også er atomfysiker.

– Et automatisk nedstengingssystem skal fungere. Men det at det stadig vekk skjer og at det er forskjellig årsak hver gang tyder på at kraftverket har problemer med å drive normalt, legger han til.

Ønsker nedleggelse

I forrige uke ble det kjent at russene nå ønsker å forlenge levetiden til to av atomreaktorene på Kola. Myndighetene bekreftet da at de eldste reaktorene nå skal drives helt frem til 2025 og 2030.

Nils Bøhmer mener derimot at reaktorene bør avvikles så raskt som mulig.

– Spesielt de to eldste reaktorene burde vært stengt ned så raskt som mulig og blitt erstattet med alternative energiformer. Det er blant annet store muligheter for vindkraft på Kolahalvøya. Det er også et spørsmål om det faktisk er behov for all strømmen disse reaktorene produserer, sier han.

Reaktoren som stoppet er den nyeste på anlegget. Den ble bygd i 1984 og skal etter planen være i drift frem til 2029.